Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nobel-díjasok kérik Romániától a magyar egyetem visszaállítását

2006.02.22. 18:43
Az erdélyi Bolyai Egyetem visszaállítását kérik elismert tudósok. Az aggodalmak szerint a jelenlegi struktúra nem szolgálja a magyar szakemberek képzését Romániában.

Féltucatnyi Nobel-díjas tudós és író, egy Wolf-díjas orvos, egy Abel-díjas, egy Wolf-díjas és egy Field-érmes matematikus írta alá azt a nyílt levelet, amelyet a The Times szerkesztőihez címeztek, s amely az erdélyi önálló magyar univerzitás, a román állam által finanszírozandó Bolyai Egyetem visszaállításáért fogalmaztak meg. A levél aláíróiról – összesen hetvenen vannak egyébként - korábban már a magyar és az erdélyi magyar sajtó is beszámolt, most február 20-án azonban a The Times is publikálta a szöveget.

A levélben azt kérik a világhírű tudósok, hogy a román állam állítsa vissza az önálló egyetemet, annak ellenére, hogy tudják: egyrészt a délkelet-európai ország erőforrásai korlátozottak, másrészt pedig működik már két magyar nyelvű felsősoktatási intézmény Erdélyben. Szerintük azonban a magyar kormány által támogatott intézmények nem pótolhatják a kisebbségek számára államilag garantált képzéseket. Márpedig 1,5 millió magyarról van szó Romániában – hívják fel a figyelmet a tudósok és írók.

Az aláíró Sir Michael Atiyah emlékeztet arra, hogy ő és tudóstársai már másfél évtizede megfogalmazták kérésüket, illetve kifejezték aggodalmaikat a romániai felsőoktatási szabadság és az ottani kisebbségi jogok helyzetével kapcsolatban. Már ekkor kérték a Bolyai Egyetem visszaállítását Kolozsváron. (Már 1990. július 7-én is publikáltak nyílt levelet ebben az ügyben.) Most pedig az aláírók megismétlik kérésüket.

A levélben szó van arról, hogy a magyar egyetem 1945-1959-ig működött, majd erőszakosan beolvasztották a főleg román Babes-Bolyai Egyetembe. Ezt lett utóbb Ceausescu egyik személyes győzelme. Az elmúlt 15 év azt bizonyította az újabb levél aláírói szerint, hogy a jelenlegi struktúra nem szolgálja a magyar szakemberek képzését Romániában.

A magyarok ugyanis messze alulreprezentáltak a romániai felsősoktatási rendszerben. Az aláírók ugyanakkor figyelmeztetnek a kisebbségi nyelveken való felsőoktatás európai sikereire is. Így például eredményesen működik albán felsőoktatási intézmény Macedóniában, katalán Spanyolországban, gagauz Moldáviában, magyar Szlovákiában, számi (lapp) Norvégiában, svéd Finnországban. Ezeken az egyetemeken és főiskolákon anyanyelvükön, állami finanszírozásban tanulhatnak a kisebbségek képviselői.

A nyílt levelet elsőként Sir Michael Atiyah írta alá, aki a Royal Society (az angol tudományos akadémiának megfelelő intézmény) elnöke volt 1990-95 között. Többek között megkapta a matematikai Nobel-díjnak számító Abel-díjat. 1983-ban lovaggá ütötte őt az angol királynő.

A levél aláírói között van Pierre-Gilles de Gennes, a fizikai Nobel-díjas francia tudós, David H. Hubel, kanadai születésű orvosi Nobel-díjas, a szintén orvosi Nobel-díjas Eric R. Kandel, aki Bécsben született, majd Amerikába került. Ellátta nevével a nyílt levelet a magyar író, a szintén Nobel-díjas Kertész Imre, valamint Sir Aaron Klug kémiai Nobel-díjas, az orvosi Wolf-díjas Alexander Levitzki, a magyar Wolf-díjas matematikus Lovász László, a magyar származású amerikai kémiai Nobel-díjas Oláh György, aztán a béke Nobel-díjas Elie Wiesel, aki Erdélyben, Máramarosszigeten született, továbbá Edward Witten, aki matematikai fizikával foglalkozik és Fields-érmet kapott.