Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A palesztinok szolgálatába állt volna az IRA bombaszakértője

2003.07.14. 10:53
Ciszjordániában őrizetbe vették a 40 éves John Morgant, aki 10 éven át az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet bombaszakértője volt. Az izraeli sajtó szerint jövedelemszerzés céljából akart a palesztin szélsőséges szervezetek szolgálatába állni, nem pedig ideológiai okból.
A izraeli hatóságok Ciszjordániában őrizetbe vették és kihallgatják az IRA ír terrorszervezet egy állítólagos volt bombakészítőjét. Az izraeli hadsereg egy név nélkül nyilatkozó illetékese hétfőn aggasztónak minősítette a fejleményt.

Képzett fegyvermester

A 40 éves John Morganról brit és ír lapok korábban azt jelentették, hogy a férfi 10 éven át az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet bombaszakértője volt, majd miután az IRA tűzszünetet kötött Nagy-Britanniával, csatlakozott a tűzszünetet elutasító, a Valódi IRA nevű szakadár csoporthoz. Képzett fegyvermester hírében áll, könnyen beszerezhető vegyi anyagokból nagy erejű pokolgépeket tud készíteni.

Morgan brit útlevéllel érkezett Izraelbe három héttel ezelőtt, majd sikerült bejutnia a palesztin önkormányzat területére. Izraeli határőrök vették őrizetbe a ciszjordániai Rámaláhtól délre. Az izraeli sajtó szerint jövedelemszerzés céljából akart a palesztin szélsőséges szervezetek szolgálatába állni, nem pedig ideológiai okból. Az izraeli belbiztonsági szolgálat már kihallgatta, de ő tagadja a gyanú alapján neki szegezett vádakat.

Bensőséges kapcsolat

Az izraeli rádió azt közölte, hogy Morgan Izraelbe érkezését valószínűleg a brit és az ír biztonsági szolgálatok jelezték. A palesztin szélsőséges szervezeteknek az IRA-val való kapcsolata egészen az ír katolikus és az észak-írországi protestáns terrorszervezetek közötti három évtizedes fegyveres harc kezdeteire nyúlik vissza. Belfast bizonyos katolikus körzeteiben több palesztinpárti jelmondatot látni a falra festve, míg bizonyos protestáns körzetekben a brit és a monarchiapárti zászlók mellett sokszor látni izraeli zászlót kitűzve.

Az izraeli biztonsági szolgálatok szerint egy olyan mesterlövész gyilkolhatott meg 2002 márciusában 10 izraeli katonát, illetve zsidó telepest is Ciszjordániában, aki kapcsolatban állt az IRA-val. Idén április 30-án két olyan muzulmán szélsőséges követett el pokolgépes merényletet Tel-Avivban, aki brit útlevéllel legálisan érkezett Izraelbe. A merényletben meghalt két izraeli és egy francia állampolgár is. Az izraeli hatóságok már akkor aggasztónak minősítették, hogy brit útlevéllel rendelkező személy részt vesz Izrael elleni merényletben.