Donát
-4 °C
2 °C

Robbantásos merényletek Iránban

2006.02.27. 11:29
Két bomba robbant hétfő reggel a dél-iráni Kuzesztán tartományban. A támadások célpontja két kormányiroda volt. A híradások négy sérültről számoltak be.

Két bomba robbant az Irán déli részén fekvő Dezful és Abadan városában. Mindkét városban kormányirodákban helyezték el a robbanószerkezeteket, jelentette az iráni Irna hírügynökség. Négy sérültről érkezett beszámoló, Abadan olajfinomítóját viszont nem érte kár.

A dél-iráni Kuzesztán számos támadás célpontja volt már, a tartomány ugyanis az ország olajiparának központja, ahol kétmillió arab él kisebbségben. Egy hónapja hajtottak végre legutóbb merényletet egy kormányiroda és egy bank ellen Ahwaz városában. Akkor a robbanások nyolc halálos áldozatot követeltek.

Kuzesztánban az elmúlt évben számos alkalommal robbantak ki etnikai zavargások az iráni hatóságok és az arab kisebbség között. A hétfői merényletekért azonban még senki nem vállalta a felelősséget, írja a Reuters. „Remélem, hogy az elkövetők mihamarabb előkerülnek és megkapják méltó büntetésüket” – mondta el az Irnának Hamid Ganati, Dezful kormányzója.

Irán az utóbbi évben többször is megvádolta a brit hadsereget, hogy a déli határokat átlépve kooperáltak arab szeparatista merénylőkkel. A brit külügyminisztérium visszautasította a gyanúsítgatásokat.