Alfréd
-2 °C
2 °C

Megállás nélkül támadnak az amerikaiak

2001.10.11. 16:12
Afganisztán folyamatos bombázása immár nem a légvédelem ellen, hanem a tálib laktanyák, egységek, raktárak ellen irányul. Az amerikai-brit erők csütörtökön először támadták nappal Kabult.
Az amerikai légierő gépei csütörtökön ismét támadtak kabuli célpontokat. Az AFP jelentése szerint a támadások nyomán az afgán fővárosban két erőteljes robbanás volt hallható. Szemtanúk beszámolói szerint három amerikai repülőgép jelent meg Kabul felett, és legalább 3 bombát dobott le.

Meghalt egy amerikai katona

A CNN megerősítette az első amerikai áldozatról szóló értesüléseket. A Tartós Szabadság hadművelet első szövetséges halottja az amerikai légierő őrmestere volt, és az Arab-félsziget északi részén, balesetben hunyt el.

Az erősebb bombák következnek

A rendszeres éjszakai támadás után nappal is bombázták Afganisztánt csütörtökön az amerikai-brit erők. Az amerikai hírtelevíziók katonai elemzői szerint ezek fő jellemzője az volt, hogy míg korábban elsősorban légvédelmi objektumokat, radarokat és rakétaütegeket céloztak, jelenleg bunkereket, laktanyákat, üzemanyag- és egyéb raktárakat, továbbá tálib csapategységeket érnek a találatok.

Ennek megfelelően nagyobb szerepet kapnak a vastag betonréteg áttörésére képes bombák, valamint várható, hogy a légicsapások nappal is folytatódnak, hiszen a mozgó célpontokat éjszaka - minden technikai felszerelés birtokában is - nehezebb eltalálni. (Bővebben)

A tálibok százhetven áldozatról beszélnek

Magas rangú amerikai illetékesek úgy vélik, hogy már a légicsapások első éjszakáján sikerült megölni több tálib vezetőt - köztük Omar molla "szellemi vezető" két férfi rokonát. Afgán források cáfolják a prominens személyiségek halálát. A rezsim pakisztáni nagykövete azonban nagy számú polgári áldozatról számolt be Kabulban, a Kandahártól 10 kilométerre délkeletre lévő Damán körzetben.

Abdul Szalam Zaif szerint Dzsálálábád környékén bombatalálat ért egy falut, ahol nagyjából százan meghaltak. Hangoztatta, eddig 170 áldozata van a vasárnap este kezdődött Afganisztán elleni csapássorozatnak. A nagykövet leszögezte, hogy bármely kisebb ország katonái afgán földre lépnek, rájuk is vonatkozni fog a dzsihád, vagyis a szent háború. A fő ellenség azonban Amerika - hangsúlyozta a szélsőségesek diplomatája. (Bővebben)