Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Öngyilkos merényletekkel fenyegetőzik a Hamász

2009.01.02. 11:05
Az izraeli hadsereg pénteken már hetedik napja folytatta a Gázai övezet elleni légicsapásokat. Hán-Júnisz közelében meghalt három palesztin gyerek. A csütörtökön megölt Hamász-vezető temetésén bosszúval fenyegetőztek.

Három palesztin gyerek meghalt pénteken egy izraeli légicsapásban a Gázai övezet déli részén, közölték kórházi források.

A 7 és 10 év közötti gyerekek az utcán játszottak, amikor a támadás történt Hán-Júnisz közelében.

Gyerekek haltak meg a támadásokban

A Hamász ellen indított izraeli hadjárat hetedik napján palesztin szélsőségesek bosszút fogadtak a zsidó állam ellen a radikális szervezet egyik magas rangú vezetőjének és annak családtagjainak halála miatt. Nizár Rajján házába csütörtökön csapódott be egy izraeli rakéta. A Hamász-vezető négy feleségével és nyolc gyerekével együtt életét vesztette. "Addig nem nyugszunk, amíg le nem romboljuk a cionista rezsimet", mondta Fathi Hammad, a Hamász egyik vezetője Rajján pénteki temetésén.

A szervezet egyik szóvivője azt mondta, hogy ezek után minden lehetőség nyitva áll, beleértve az öngyilkos merényleteket is, annak érdekében, hogy "megfékezzék az agressziót, és lecsapjanak a cionista érdekekre".

Fegyvereket tároltak a mecsetben

Az izraeli légierő csütörtökön késő este csapást mért a Dzsabalíja mecsetre, amely biztonsági források szerint a Hamász milicistáinak találkozóhelye és irányítóközpontja volt. A mecsetben feltehetően rakétákat és más fegyvereket is tároltak, mert a légicsapások nyomán több robbanás történt az épületben.

Ez volt az első eset a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet december 27-i kezdete óta, hogy az izraeli hadsereg a Hamász egy magas rangú politikai vezetőjét vette célba, eddig csak a szervezet katonai vezetőire igyekezett csapást mérni.

Egy izraeli katonai szóvivő pénteken cáfolta, hogy Rajján célzott megsemmisítés áldozata lett volna. Mint mondta, az izraeli légierő olyan házakat támad, melyekben a Hamász rakétákat vagy nagy mennyiségű robbanószert tárol. Azt állította, hogy az izraeli hadsereg a légicsapás előtt figyelmeztette a palesztin vezető házának lakóit a várható támadásra.

Az áldozatok negyede polgári személy

Az izraeli rádió szerint a szomszédos ház lakói is kaptak előzetes figyelmeztetést. Egészségügyi források szerint a gázai hadművelet kezdete óta mintegy 420 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma pedig 2180. Az ENSZ adatai szerint az áldozatok egynegyede polgári személy, köztük nők és gyermekek.

A Gázából izraeli területre kilőtt rakétáknak négy izraeli halálos áldozatuk volt az izraeli offenzíva kezdete óta. Izrael pénteken megkezdte azoknak a palesztinoknak a kiengedését a Gázai övezetből, akik külföldi útlevéllel rendelkeznek. Peter Lerner katonai szóvivő közölte, hogy csaknem 300 palesztin igyekszik az Izrael által ellenőrzött erezi határátkelő felé. Ők egyebek között amerikai, orosz, norvég, török, ukrán, fehérorosz és kazah állampolgárok.

Az izraeli védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a Gázai övezetben élő, kettős állampolgársággal rendelkező mintegy 400 ember pénteken elhagyhatja a palesztin területet. Az izraeli légi csapások kilenc palesztin sérültjét a Gázai övezetből szaúd-arábiai kórházakba szállították ottani ápolásra - közölték hivatalos rijádi források. A sérülteket, köztük egy 8 éves gyermeket, Egyiptomból repülőgéppel vitték csütörtök este Rijádba - közölte a Spa hivatalos szaúdi hírügynökség.