Judit
2 °C
7 °C

Amerikai bocsánatkérés a bombaszállítmány miatt

2006.07.29. 09:38
Nem tájékoztatták Nagy-Britanniát, hogy bunkerromboló fegyvereket szállító gépek landoltak az országban. Az Egyesült Államok a Hezbollah bombázásához nyújtott segítséget Izraelnek.

Bocsánatot kért George Bush amerikai elnök Tony Blair brit miniszterelnöktől amiatt, hogy az Egyesült Államokból Izraelbe bombautánpótlást szállító repülőgépek nem tartották be az eljárási szabályokat, amikor egy brit repülőtéren tartottak technikai megállót.

Az ügy szinte példátlan diplomáciai viszályhoz vezetett a brit-amerikai kapcsolatokban. Blair szóvivője, aki a brit kormányfőt Bush elnökkel folytatott washingtoni tárgyalása után Kaliforniába szállító repülőgép fedélzetén nyilatkozott újságíróknak, elmondta: Bush a találkozó elején röviden kitért az ügyre és bocsánatot kért az eljárási szabályok be nem tartása miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium előző nap azt állította, hogy tiszteletben tartották a megfelelő előírásokat. A konzervatív Daily Telegraph híre szerint az amerikai kormány által bérelt két Airbus A310-es teherszállító gép, amely lézervezérlésű, bunkerek falát áttörni képes légibombákat szállított a libanoni Hezbollah síita szervezettel hadban álló Izraelnek, a hétvégén leszállt a skóciai Prestwick repülőterén üzemanyag-utántöltés végett.

A hírben ugyan az állt, hogy az ehhez adott brit kormányzati beleegyezést a liberális demokrata ellenzék élesen bírálta, Margaret Beckett brit külügyminiszter szerda esti nyilatkozatából azonban gyakorlatilag az derült ki, hogy London nem tudott az amerikai bombaszállítmányok nagy-britanniai megállójáról. A fejlett ipari világ e két legszorosabb szövetségesének kapcsolatrendszerében szinte példátlan az ilyen élességű nyilvános nézeteltérés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?