Piroska
-2 °C
5 °C

Ketten meghaltak egy kelet-bejrúti robbantás során

2005.03.27. 10:43
Nagy erejű robbanás történt szombat este Bejrút egyik keresztények lakta, keleti külvárosában. Két indiai vendégmunkás meghalt, nyolc személy megsebesült.

Az egész fővárost és a környező dombokat megrázó detonációt egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása okozta - közölte a rendőrség.

Biztonsági források szerint egy autószerelő műhelynél parkoló Buick gépkocsiban elhelyezett 25 kilogrammnyi TNT robbanóanyag okozta a detonációt.

Pusztítás

A negyed fölött hatalmas füstfelhő gomolygott. A robbanás után egy több mint egy méter átmérőjű kráter keletkezett az úttesten, az egyik ház lángokban állt. A kráter körzetében öt másik többemeletes épület is kigyulladt, a földszinti boltok kirakata összeomlott és lángokban állt. Az egyik épület homlokzata teljesen leomlott.

Egy órával a robbanás után még több tucatnyian figyelték, amint a tűzoltók küzdöttek a lángokkal a törmelékkel borított utcán.

A harmadik

A robbanás azután történt, hogy nem egész egy hét leforgása alatt két pokolgépes merényletet követtek el a libanoni fővárosban. A harmadik, újabb merénylet aznap történt, amikor a libanoni hatóságok beleegyeztek, hogy feltétel nélkül együttműködnek a Rafík Haríri volt kormányfő meggyilkolása ügyében vizsgálatot folytató ENSZ-bizottsággal. Emile Lahud elnök, aki korábban elutasított egy ilyen eshetőséget, szombaton vállalta, hogy együttműködik az ENSZ-szel, hogy kiderítsék az igazságot a Haríri életét kioltó pokolgépes merényletről.

Valid Dzsublatt ellenzéki drúz vezető a az LBC televízióban szombaton azzal vádolta meg a libanoni biztonsági szolgálatokat, hogy "tevékenyen vagy kötelességmulasztás révén" részt vettek az aznapi merényletben, és ismételten követelte a biztonsági szolgálatok vezetőinek távozását.