Vilhelmina
12 °C
28 °C

Franciák haltak meg egy pakisztáni robbantásban

2002.05.08. 08:08
Bomba robbant szerdán a pakisztáni Karacsiban egy autóbuszon. Az eddigi adatok szerint tizenegyen vesztették életüket. A rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylet történhetett, az áldozatok többsége francia.
Bomba robbant szerdán a pakisztáni Karacsiban egy autóbuszon, amely egy luxusszállodából a város nemzetközi repülőterére szállított utasokat. Tizenegy ember meghalt, és húsz megsebesült. A rendőrség beszámolója szerint minden bizonnyal öngyilkos merényletről van szó, amelynek elkövetője valószínűleg pakisztáni állampolgár volt.

A tizenegy halálos áldozat közül kilenc francia - ezt a nagykövetség is megerősítette -, ketten pakisztániak. A sebesültek többsége is valószínűleg francia, sokan válságos állapotban vannak.

Tengeralattjáró-építésben segédkeznek a franciák

Az autóbusz egy hajógyártó cég alkalmazottait szállította, a merényletet még indulás előtt, a szálloda közvetlen közelségében követték el. A mintegy 80 francia alkalmazott egy tengeralattjáró építésében segített a pakisztáni államnak. A robbanás ereje olyan hatalmas volt, hogy az áldozatok egy része felismerhetetlenné vált - az első pillanatokban azt feltételezték, hogy német tengerészek ültek a buszon. A szálloda homlokzata is jelentősen megrongálódott.

A Pakisztánban tartózkodó nyugati állampolgárokat már korábban fokozott óvatosságra intették a hatóságok. Várható volt ugyanis, hogy ellenük fordulnak a szélsőséges muzulmán csoportok, amelyeket felbőszített a Pervez Musarraf tábornok-elnök által a szomszédos Afganisztán muzulmán hitű tálib rendszere ellen harcoló, amerikai vezetésű szövetségnek nyújtott támogatás.

A szállodában lakott egy pakisztáni tornán tartózkodó új-zélandi sportegyesület is. A krikettcsapat tagjainak nem esett bántódása, de vezetői óvatosságból úgy döntöttek, nem fejezik be körútjukat, hanem hazatérnek.