Judit
2 °C
7 °C

Franciák haltak meg egy pakisztáni robbantásban

2002.05.08. 08:08
Bomba robbant szerdán a pakisztáni Karacsiban egy autóbuszon. Az eddigi adatok szerint tizenegyen vesztették életüket. A rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylet történhetett, az áldozatok többsége francia.
Bomba robbant szerdán a pakisztáni Karacsiban egy autóbuszon, amely egy luxusszállodából a város nemzetközi repülőterére szállított utasokat. Tizenegy ember meghalt, és húsz megsebesült. A rendőrség beszámolója szerint minden bizonnyal öngyilkos merényletről van szó, amelynek elkövetője valószínűleg pakisztáni állampolgár volt.

A tizenegy halálos áldozat közül kilenc francia - ezt a nagykövetség is megerősítette -, ketten pakisztániak. A sebesültek többsége is valószínűleg francia, sokan válságos állapotban vannak.

Tengeralattjáró-építésben segédkeznek a franciák

Az autóbusz egy hajógyártó cég alkalmazottait szállította, a merényletet még indulás előtt, a szálloda közvetlen közelségében követték el. A mintegy 80 francia alkalmazott egy tengeralattjáró építésében segített a pakisztáni államnak. A robbanás ereje olyan hatalmas volt, hogy az áldozatok egy része felismerhetetlenné vált - az első pillanatokban azt feltételezték, hogy német tengerészek ültek a buszon. A szálloda homlokzata is jelentősen megrongálódott.

A Pakisztánban tartózkodó nyugati állampolgárokat már korábban fokozott óvatosságra intették a hatóságok. Várható volt ugyanis, hogy ellenük fordulnak a szélsőséges muzulmán csoportok, amelyeket felbőszített a Pervez Musarraf tábornok-elnök által a szomszédos Afganisztán muzulmán hitű tálib rendszere ellen harcoló, amerikai vezetésű szövetségnek nyújtott támogatás.

A szállodában lakott egy pakisztáni tornán tartózkodó új-zélandi sportegyesület is. A krikettcsapat tagjainak nem esett bántódása, de vezetői óvatosságból úgy döntöttek, nem fejezik be körútjukat, hanem hazatérnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?