Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerika újrakezdené az atomfegyver-kísérleteket

2001.07.04. 12:59
Az elmúlt hónapokban többször is szóba került az új amerikai adminisztrációban, hogy az Egyesült Államok felújítja az atomfegyver-kísérleteket, amelyeket még a jelenlegi elnök apja, George Bush függesztett fel 1992-ben. Fegyverkezésellenes szervezetek figyelemmel kísérik az eseményeket, és a Greenpeace ellenlépéseket ígért arra az esetre, ha Washington újra elrendeli a robbantásokat.
Az Egyesült Államok újrakezdené atomarzenáljának tesztelését - értesült a Népszabadság. Az amerikai kongresszus alsóházának egy albizottsági meghallgatásán John Gordon nyugalmazott repülőtábornok azt mondta, hogy máris szükség volna a robbantási állomás előkészítésére. Bár kormányzati döntés még nem született, a telepnek három éven belül készen kell állnia.

Az újságnak több forrás is megerősítette, hogy a Bush-kormányzat valóban újra robbantani akar. Ezt akarja az adminisztráció két erős embere, Dick Cheney alelnök és Paul Rumsfeld hadügyminiszter is.

A Bush-elnökség egyébként elkötelezett az atomrakéták számának egyoldalú, radikális csökkentése mellett. A nukleáris elrettentés politikája helyett Bush a rakétaelhárító-rendszert építene ki, erre azonban ma még nincsen működőképes technológia.

1999-ben Amerika elutasította a robbantásokat tiltó egyezményt

Az Egyesült Államokban 1992-ben tartották az utolsó kísérleti atomrobbantást. Bár a szenátus 1999-ben elutasította a Clinton-adminisztráció által letárgyalt nemzetközi egyezményt, amely a kísérleti robbantások teljes betiltását írja elő, azóta egyoldalúan felfüggesztették a kísérleteket. A republikánusok érvei szerint - melyeket magáénak vallott az akkor elnökjelölt George W. Bush is - lehetetlen volna ellenőrizni, hogy betartják-e az egyezményt világszerte.

A felújítandó kísérleti telep Nevada államban, Las Vegastól 110 kilométernyire északnyugatra van. A kísérletek 1992-es beszüntetését megelőzően negyven évig robbantottak itt rendszeresen, összesen több mint ezret. A környék ma már úgy néz ki, mint az ementáli sajt, a radioaktív por miatt pedig nem érdemes mezítláb, a homokban térdig gázolva sétálni az amúgy szép nevadai sivatagban.

Egy 1979-es felmérés szerint egészen a szomszédos Utah államig eljut a szennyeződés - egyes megyékben az országos gyermekleukémia-átlag két és félszeresét mérték. Meghökkentő módon Nevadában nem készült hasonló felmérés.

A Greenpeace lecsap

1996-ban nagy port vert fel - a szó valódi és átvitt értelmében -, hogy Franciaország kísérleti atomrobbantásokba kezdett egy csendes-óceáni szigeten. Akkor több országban - köztük Magyarországon - bojkottot hirdettek francia termékekkel szemben, tiltakozásul a kísérletek ellen.

A Greenpeace figyelemmel kíséri az eseményeket - tudatta az Indexszel az atomfegyver-ellenes szervezet szóvivője. William Peden elmondta, hogy konkrét tervük - az amerikai szándék pontos ismeretének hiányában - egyelőre nincsen, de "a Greenpeace semmitől nem riad vissza, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat vagy bármelyik másik országot, hogy atomfegyver-kísérleteket folytasson".

"[Nem riadunk vissza] a kísérleti telepek megtámadásától, az amerikai nagykövetségek elleni akcióktól világszerte, bojkottól, semmitől" - mondta Peden.

Mocorgás itthon is

Hazai aktivisták nem tartják kizártnak, hogy egy gesztusértékű bojkottra amerikai termékekkel szemben vagy valamilyen tiltakozó akcióra is sor kerül, ha Washington felújítja a kísérleteket. Ennek élét némileg tompítja, hogy ilyen bojkott jelenleg is érvényben van, a kiotói egyezmény amerikai elutasítása miatt - épp július 11-én lesz egy nemzetközi akciónap az energiaóriás Esso-Exxon ellen.