Huba
19 °C
33 °C

Bombát vittek az USA követségére Bécsben

2007.10.01. 18:01
Lehetséges, hogy terrortámadásra készült egy bosnyák férfi az USA bécsi nagykövetségén. A férfit elfogták és a környéket lezárták.

Valószínűleg robbantásos merényletet kíséreltek meg hétfőn Bécsben, az amerikai nagykövetség ellen. Egy férfi igyekezett a követség épületébe, de a fémdetektor jelezni kezdett. Ekkor ledobta hátizsákját és menekülni próbált. A hátizsákban robbanóanyag, szögek és iszlám tárgyú könyvek voltak. A táska tartalma nem robbant fel, de elővigyázatosságból a környéket lezárták.

A menekülés közben hátrahagyott robbanószerkezetek

A férfit elfogták az osztrák csendőrök. Kiderült, hogy 42 éves és bosnyák származású. Az utóbbi időben Alsó-Ausztriában élt. Kihallgatása most is tart. Rendőrségi információk szerint csak beszél németül és mondatai összefüggéstelenek. A nála talált robbanóanyag kézigránátra emlékeztetett, de még vizsgálják, hogy képes lett volna felrobbanni. Ha igen, akkor a szétrepülő szögekkel együtt hatalmas pusztítást okohatott volna.

Ausztriában szeptemberben terror-gyanúval már őrizetbe vettek három arab származású férfit. Korábban videóüzenetben fenyegették meg Ausztriát és Németországot, hogy támadások érik őket, ha csapataikat nem vonják ki Afganisztánból.