Szilárda
0 °C
6 °C

Véres robbantások Bombayban

2003.08.25. 14:21
Legalább ötven ember életét vesztette és százötven megsebesült, amikor két erőteljes robbantás rázta meg hétfőn az indiai Bombay városát. A robbantásokért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.
Az egyik robbanás a város déli részén fekvő egyik látogatott műemléknél történt, a pokolgépet egy taxiba rejtették. Jelentések szerint a másik nagy erejű detonáció a Mumba Devi hindu templomnál következett be, a belváros egyik ékszerboltokkal teli utcájában. Itt is autóba rejtették a robbanószerkezetet.

Szemtanúk szerint a robanntások helyszínein emberi végtagok, üvegtörmelék és vér borította az utcákat. A detonáció ereje több embert a tengerbe sodort.

Merényletsorozat

A rendőrség szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a halálos robbanásokat. Múlt december óta azonban már négyszer robbantottak a városban. Ezekben a merényletekben tizennégyen vesztették életüket, és több mint ötvenen megsebesültek. A legutóbbi, három halálos áldozatot követelő buszrobbantásért egy pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet vállalta a felelősséget, jelentette a BBC.

A merényletekért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, ám a hatóságok most is szélsőséges muszlim csoportokat sejtenek a háttérben. A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője, Maszud Kan azonnal elítélte az Indiában történteket.

Korábbi merényletek
2002. december 3. - Pokolgép robbant egy autóbuszban. Három embert megölt és több mint harmincat megsebesített. További két bombát hatástalanítottak, még mielőtt felrobbantak volna.

2003. március 13. - Bombay egyik elővárosi vasúti szerelvényében robbant pokolgép. Tizenegy ember meghalt és több tucatnyi volt a sebesültek száma.

2003. július 28. - Bombay Ghatkoper nevű elővárosában robbant pokolgép. Hárman meghaltak és harmincegyen megsebesültek.

2003. augusztus 25. - Sorozatos bombarobbanások emberek tucatjait ölték meg és sebesítettek meg.

Az eddigi legsúlyosabb pokolgépes merényleteket Bombay 1993-ban élte át. Annak az évnek márciusában sorozatos merényletekben több mint háromszázan vesztették életüket és ezernél több volt a sebesültek száma.

Forrás: MTI