Márk
13 °C
28 °C

Heves légicsapások Bagdadra

2003.04.05. 14:37
Rendkívül heves légicsapások érték szombaton, közép-európai idő szerint délelőtt fél tizenkettőkor Bagdadot, valamint déli és délnyugati elővárosait. A bagdadi repülőteret elfoglaló amerikai katonák légi támogatást kértek, hogy fel tudják számolni az egyik ellenállási gócot a légikikötő északi részében. A Reuters szerint a reptéren iraki öngyilkos merénylő támadt az amerikai katonákra.
A Bagdad központjában álló, a külföldi újságírók lakhelyéül szolgáló Palestine szállótól mindössze fél kilométerre csapódott be egy bomba - közölte Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója.

A légitámadás ellenére dudáló autók egész raja haladt át a térségben. Az autóban ülők iraki zászlókat lengettek, a levegőbe lövöldöztek, és ujjaikkal a győzelmet jelképező V betűt formálták azon információk nyomán, miszerint a belváros és a nemzetközi repülőtér között fekvő Dora városnegyedben heves harcok dúlnak.

Támadták a repteret az irakiak

Bár a katari szövetséges főparancsnokság amerikai szóvivője cáfolta Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter közlését arról, hogy az irakiak "összezúzták" a bagdadi repülőteret elfoglaló szövetséges erőket, nevük elhallgatását kérő amerikai katonai források közölték: a repülőteret elfoglaló amerikai katonák légi támogatást kértek, hogy fel tudják számolni az egyik ellenállási gócot a légikikötő északi csücskében.

Iraki öngyilkos merénylő Bagdadban
Iraki öngyilkos merénylő támadt az amerikai katonákra a bagdadi nemzetközi repülőtérnél - közölte szombaton egy amerikai tüzértiszt. A Reuters jelentése szerint egyelőre nem közölték, hogy a támadás követelt-e áldozatokat. Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter pénteken azzal fenyegette meg a repülőteret aznap elfoglaló amerikai katonákat, hogy az irakiak "szokatlan hadműveletet" indítanak ellenük. A miniszter kijelentette, hogy fenyegetésével nem tömegpusztító fegyverre utalt, hanem "mártírok hadműveletére".

Az amerikai hadvezetés megerősítette a repülőtér kifutópályáit teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartó, a 3. gépesített lövészhadosztályhoz tartozó csapatokat: péntek éjjel a 101. légi szállítású hadosztály és a 94. zászlóalj katonái közül többet átdobtak, így már 1500-ra nőtt a repülőteret megszálló amerikai erők létszáma.

Támadás délkeletről

Frank Thorp százados, az amerikai központi parancsnokság szóvivője a parancsnokság katari székhelyén közölte, hogy a Bagdad felé délkeleti irányból nyomuló amerikai csapatok összecsaptak az iraki Köztársasági Gárda egyik alakulatával. Az 1. amerikai tengerészgyalogos expedíciós hadtest a Köztársasági Gárda Nida hadosztályát támadta meg.