Benedek
-4 °C
5 °C

Pokolgépes merénylet Irakban - csaknem ötven halott

2004.02.10. 14:31
Egy rendőrőrs közelében lépett működésbe a személykocsiba rejtett pokolgép egy Bagdadtól harminc kilométerre délre fekvő városban. Egyes források szerint mintegy félszáz halálos áldozata van a robbanásnak.
Közel ötven halottról számol be a Reuters hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva a kedden történt merénylettel kapcsolatban. A Bagdadtól harminc kilométerre délre fekvő Iszkandrija város egyik rendőrörsénél parkoló autó robbant fel. Az egyik arab televízió húsz halottról számolt be, a BBC tizenöt halálos áldozatról tud, a Reutersnek nyilatkozó iraki orvos azonban legalább negyvenkilencre teszi az áldozatok számát, akik közül 30 személyt már sikerült azonosítani.

Egy amerikai katonai szóvivő megerősítette, hogy a szerkezet egy parkoló gépkocsiban robbant a város egyik rendőrőrse előtt. A rendőrség szerint legkevesebb 45 ember vesztette életét, az áldozatok mindegyike helybeli volt, a szövetséges erők egyetlen katonája sem sebesült meg - írja az MTI.

Rengeteg a sebesült is

A robbanás pillanatában több száz ember tolongott a rendőrségi épület előtt, hogy felvételre jelentkezzen, így a halálos áldozatokon kívül legalább százötven sérültje is van a merényletnek. A detonáció nyomán mintegy 25 méter mély kráter tátong az épület előtt, csaknem tucatnyi gépkocsi kiégett és összeroncsolódott. A rendőrőrs és a szomszédos bíróság épületének egy része romba dőlt. Amerikai katonák azonnal kordonnal vették körül a rombadőlt épületeket, és lezárták a helyszínre vezető utakat.

Célpontok a "hazaárulók"

Az iraki ellenállók gyakran választanak merényleteik céltábláinak helyi rendőröket, akiket a megszálló erőkkel való együttműködésük miatt hazaárulónak tekintenek - említi meg a történtekkel kapcsolatban az MTI. Gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak már többek között Bagdad, Baakúba, Hán Bani Szaad, Haldíja rendőrségei előtt. Összesített hivatalos iraki adatok szerint a lázadók mostanáig 300 rendőrrel végeztek.

A bagdadi kongresszusi központot, amely az amerikai hadsereg sajtószolgálatának és a szövetséges erők más létesítményeinek is otthont ad, eközben közelebbről nem részletezett "fenyegetések" miatt lezárták. William Darley ezredes, amerikai katonai szóvivő mindössze annyit árult el, hogy a robbanószerkezetek felkutatására kiképzett kutyák "valami gyanúsat" találtak, de egyelőre nem tudják, hogy pontosan mit és folytatják a keresést.

Kedden korábban már történt egy merénylet is: Ramadiban az egyik amerikai támogatást élvező törzsi vezető házánál robbantotta fel magát az öngyilkos merénylő, ott a négy testőrön kívül nem sérült meg senki.