Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Szándékos robbantás volt Észak-Koreában

2004.09.13. 08:14
Tervszerű volt a négy nappal ezelőtti "rejtélyes" robbanás Észak-Koreában, állítja a phenjani vezetés. Az első pánik után amerikai és dél-koreai illetékesek is cáfolták, hogy atomrobbanás történt.
Egy vízi erőmű építésével függ össze a négy nappal ezelőtti rejtélyes észak-koreai robbanás, jelentette be eddigi hallgatását megtörve a phenjani sztálinista rezsim. Az egy brit delegációval tárgyaló Paek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter szerint a robbanás egy, a tervezett erőmű útjában álló hegy tervszerű lerombolása volt.

A diplomaták a helyszínre mehetnek
Brit kérésnek eleget téve Észak-Korea hétfőn hozzájárult ahhoz, hogy külföldi országok nagykövetei fölkereshessék az ázsiai ország északi részét négy nappal korábban megrázó - Phenjanban vízi erőmű építésével magyarázott - rejtélyes robbantásnak a helyszínét.
A brit delegáció vezetője, Bill Rammell külügyi államtitkár üdvözölte, hogy Észak-Korea végre magyarázattal szolgált a robbanásra. "Az igazán jó az lenne, ha megnyitnák a [robbanásban érintett] térséget a diplomaták előtt, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg a valóságról", nyilatkozta Rammell a BBC-nek. Elmondása szerint a phenjani vezetés megfontolja javaslatát.

A robbanást szeptember 9-én észlelték amerikai kémműholdak. Az első hírek szerint nukleáris robbanás történt, ezt azonban később amerikai és dél-koreai illetékesek is cáfolták. Ezután felmerült, hogy akár erdőtűz is okozhatta a felvételeken látható füstfelhőt.

A helyzetet nehezítette, hogy Észak-Korea hivatalosan nem nyilatkozott a robbanásról.  • Vennék
  • Hírek