Letartóztatási parancs Jelcin ex-hivatalvezetője ellen

2000.03.30. 19:39
A "Kommerszant" csütörtöki számában interjút közöl Daniel Devaud, a genfi ügyészség nyomozójával, aki megerősítette azt, hogy letartoztatási parancsot adott ki Pavel Borogyin, Oroszország és Fehéroroszország államtitkára, Jelcin egykori hivatalvezetője ellen. Borogyin februári nyilatkozata szerint az első hívásra kész kiutazni Svájcba.

Körözés alatt áll Pavel Borogyin
Gyanús összefonódások
"A svájci büntető törvénykönyv 305. szakasza alapján írtam alá a letartoztatási parancsot, Borogyint pénzmosással vádolom" - jelentette ki a nyomozó. Devaud nem zárta ki azt, hogy más orosz állampolgárokat is vád alá helyezhetnek, állítása szerint már a jövő hónapban elegendő olyan bizonyíték gyűlhet össze, amelyeket átadhatnak az orosz hatóságoknak. Devaud elmondása szerint a vádlottak névsora folyamatos bővül.

A Mabetex-ügy

"Nem tartom kizártnak, hogy Borogyin egy szép napon kirepül a Kreml egyik ablakán" - mondta Felipe Turover spanyol-orosz üzletember tavaly, a Mabetex-botrány kitörésekor. Turover elsőként tett feljelentést Borogyin svájci számláinak ügyében.

A Mabetex-ügy főszereplője, Pavel Borogyin, a Kreml korábbi gazdasági és ellátási igazgatója, akit Putyin idén januárban Jelcin lemondása után két héttel menesztett. Borogyin maga, családtagjai, helyettesei és azok rokonai több mint a felét adják annak a 24 nevet tartalmazó listának, amely a Mabetex-ügyben nyomozó svájci ügyészek szerint gyanús bankszámlával rendelkező oroszok neveit tartalmazza.

A Mabetex-ügy hulláma amerikából indultak: tavaly augusztusban vonták a Bank of New Yorkot vizsgálat alá, mert azt a feltételezték, hogy rajta keresztül gyanús eredetű, Oroszországból származó pénzeket mostak tisztára. Az FBI által figyelt ügyben kiderült, hogy egy off-shore cég 1998-1999-ben 4,2 milliárd dollárt forgatott meg számláján a bankban. A gyanús ügyletek a Bank of New York két vezető beosztású, orosz származású munkatársának a kezén futottak keresztül.

A pénzmosási hullám elérte a moszkvai hatalmi elit legfelső köreit is. Az amerikai lapok és a svájci hatóságok állításai szerint a Kreml felújítása során zsíros megrendelésekhez jutott, luganói székhelyű Mabetex svájci építőipari cég nemcsak Pavel Borogyinnak, az elnöki adminisztráció üzemeltetési igazgatósága főnökének juttatott kenőpénzt, de költőpénzzel látta el Borisz Jelcin államfőt és két lányát is - a vádakat Moszkvában hevesen cáfolták.

A Kreml gazdasági vezetőjévé 1993 előlépett Borogyin tavaly ősszel "agyrémnek" nevezte a Mabetex-ügyet, és kifejtette, hogy a botrányra Jelcin politikai ellenfeleinek van szüksége. " Jelcin tud a pénzügyi botrány svájci száláról, és úgy véli, ez személyesen ellene irányuló támadás" - mondta az ex-vezető.

Forrás: HVG Archivum

Vaszilij Kolmogorov orosz főügyész-helyettes szerint konkrét, Borogyin visszaélésére vonatkozó bejelentést az orosz főügyészség eddig hivatalosan nem kapott. Január végén, amikor a médiában hírek jelentek meg Pável Borogyin ellen esetlegesen kiadandó letartoztatási parancsról, a főügyész-helyettes hivatalos megkeresést küldött a svájci ügyészségnek, de erre eddig nem érkezett válasz.

Kolmogorov az Interfaxnak adott csütörtöki interjújában kijelentette, hogy a svájci hatóságok által Pável Borogyin ellen kiadott letartoztatási parancs semmiképp nem befolyásolja az úgy nevezett "Mabetex-ügy" kivizsgálását, amelyet az orosz főügyészség folytat.

Pável Borogyin február 18-án a NOVOSZTYI hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy "egyáltalán nem nyugtalankodik, mert semmi köze nincs sem a Mabetex, sem a Bank of New York törvénytelen ügyleteihez és az első hívásra kész kiutazni Svájcba, hogy ott vallomást tegyen"

Az ügyben nyomozó svájci nyomozóhatóságok állítólag olyan okmányokkal rendelkeznek, amelyek azt bizonyítják, hogy Pável Borogyin és más személyek, offshore cégek bankszámláin keresztül a Merkata Trading svájci építési vállalat 60 millió dollárt utalt át, két olyan kormányegyezmény kapcsán, amelynek együttes összege kb. 500 millió dollár.

A Merkata Trading állítólag kenőpénzként fizethette ezt a 60 milliós USD-t Pável Borogyinnak, Borisz Jelcin volt hivatalvezetőjének és partnerei számára azért, hogy kedvező építéskivitelezési szerződésekhez jusson.

Az építési vállalat vezetője Viktor Sztoplovszkih, a Mabetex cég korábbi oroszországi képviselője. A Mabetex adminisztratív tanácsának tagja pedig Pável Borogyin veje. A Mabetexnek sikerült szerződéseket kötnie Kazahsztán újonnan épülő fővárosában - Asztanban - tervezett építés-kivitelezésre, ezért valószínű, hogy hamarosan a nyomozás Kazahsztánra is kiterjedhet.  • Tippek
  • Árfolyam