Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Amerikában őrizetbe vették Jelcin kancelláriájának vezetőjét

2001.01.18. 11:48
New Yorkban őrizetbe vették Pável Borogyint, a moszkvai kancellária volt vezetőjét, Jelcin bizalmasát. Borogyint a Mabetex-ügyben pénzmosással, illetve kenőpénzek elfogadásával vádolják. Moszkva tiltakozik, a bíróság csütörtökön dönt, hogy Borogyint kiadják-e Svájcnak.
Szerdán este a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren őrizetbe vették Pável Borogyint, Borisz Jelcin volt elnök kancelláriájának vezetőjét, aki jelenleg az Oroszország-Fehéroroszország unió ügyvezető titkára. Borogyint a svájci ügyészség kérésére vették őrizetbe, pénzmosás és vesztegetés gyanúja miatt. A Kreml elsőszámú gazdasági vezetőjét Putyin hivatalba lépése után eltávolították funkciójából. Borogyin korábban a Jelcin adminisztráció egyik legbefolyásosabb emberének számított és a Jelcin család bizalmasa volt.

Pénzmosás és vesztegetés a vád

A kancellária vezetője 600 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkezett Oroszországban és külföldön. Borogyin a vád szerint a svájci Mabetex cégtől kenőpénzt fogadott el (és azt Jelcin feleségének és lányainak továbbította), mikor a Kreml felújításáráról tárgyalt. A svájci ügyészség a Mabetex vezetőit pénzmosással és bűnrészességgel vádolja.

A Mabetex-ügy
"Nem tartom kizártnak, hogy Borogyin egy szép napon kirepül a Kreml egyik ablakán" - mondta Felipe Turover spanyol-orosz üzletember tavaly, a Mabetex-botrány kitörésekor. Turover elsőként tett feljelentést Borogyin svájci számláinak ügyében.

A Mabetex-ügy főszereplője, Pavel Borogyin, a Kreml korábbi gazdasági és ellátási igazgatója. Borogyin maga, családtagjai, helyettesei és azok rokonai több mint a felét adják annak a 24 nevet tartalmazó listának, amely a Mabetex-ügyben nyomozó svájci ügyészek szerint gyanús bankszámlával rendelkező oroszok neveit tartalmazza.

A Mabetex-ügy hulláma amerikából indultak: tavaly augusztusban vonták a Bank of New Yorkot vizsgálat alá, mert azt a feltételezték, hogy rajta keresztül gyanús eredetű, Oroszországból származó pénzeket mostak tisztára. Az FBI által figyelt ügyben kiderült, hogy egy off-shore cég 1998-1999-ben 4,2 milliárd dollárt forgatott meg számláján a bankban. A gyanús ügyletek a Bank of New York két vezető beosztású, orosz származású munkatársának a kezén futottak keresztül. A pénzmosási hullám elérte a moszkvai hatalmi elit legfelső köreit is. Az amerikai lapok és a svájci hatóságok állításai szerint a Kreml felújítása során zsíros megrendelésekhez jutott, luganói székhelyű Mabetex svájci építőipari cég nemcsak Pavel Borogyinnak, az elnöki adminisztráció üzemeltetési igazgatósága főnökének juttatott kenőpénzt, de költőpénzzel látta el Borisz Jelcin államfőt és két lányát is - a vádakat Moszkvában hevesen cáfolták.

A Kreml gazdasági vezetőjévé 1993 előlépett Borogyin tavaly ősszel "agyrémnek" nevezte a Mabetex-ügyet, és kifejtette, hogy a botrányra Jelcin politikai ellenfeleinek van szüksége. " Jelcin tud a pénzügyi botrány svájci száláról, és úgy véli, ez személyesen ellene irányuló támadás" - mondta az ex-vezető.

Forrás: HVG Archivum

Borogyinnak csütörtök reggel kell megjelennie egy manhattani bíróság előtt. A New York-i bíróság csütörtökön dönt a kiadatásáról (a svájci ügyészség tavaly adta ki a körözést). A genfi főügyész csütörtökön kijelentette, hogy kérni fogják a kiadatást, miután Birigyint egy 25 millió dolláros pénzmosási ügyben vádolják.

Borisz Kuznyecov, Borogyin ügyvédje szerint az őrizetbe vétel törvénytelen, és ,,komoly diplomáciai botrányt okoz majd". Mint mondta, az ügyet kizárólag Oroszországban lehetne tárgyalni. Igaz, ott decemberben megszüntették a vizsgálatot. Svájc és Oroszország között nincs kiadatási egyezmény.

Orosz, fehérorosz tiltakozás

Igor Ivanov orosz külügyminiszter csütörtökön Pavel Borogyin "feltétel nélküli és azonnali" szabadon bocsátását követelte az USA moszkvai nagykövetétől. Várhatóan Minszk is tiltakozik majd a letartóztatás miatt. Borogyin az elnöki beiktatási ünnepségekre érkezett az Egyesült Államokba, minden jel szerint hivatalának megfelelően diplomata útlevéllel.

Borogyin őrizetbe vétele az állami duma csütörtöki ülésén is téma volt. Az alsóházi képviselők hosszasan méltatták az orosz politikust, s azonnali lépéseket követeltek az orosz kormány részéről az ügyben, mert - mint egyes honatyák állították - "immár minden egyszerű orosz emberrel azt tehetnek az amerikai hatóságok, amit akarnak, s ez tűrhetetlen". A vitán túlmenően azonban egyelőre semmiféle konkrét lépésre nem szánta el magát a duma.