Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bepereltek egy hírügynökséget iraki börtönfotók miatt

2005.03.24. 19:13
Kártérítési pert indított egy hírügynökség ellen öt amerikai katona, mivel az AP nyilvánosságra hozta a róluk készült és az internetre kirakott fotókat. A képek egy iraki börtönben készültek, és bár kegyetlen bánásmódról tesznek tanúbizonyságot, egy katonai vizsgálat szerint az egyenruhások semmi törvénybeütközőt nem tettek.

Kártérítési pert indított az AP amerikai hírügynökség ellen öt amerikai katona és egyikük házastársa, mivel a hírszolgálat közzétette az iraki börtönökben róluk és iraki foglyokról készült képeket.

A képekből arra lehet következtetni, hogy a SEALs amerikai elitegységhez tartozó katonák kegyetlen, megalázó bánásmódban részesítettek foglyokat, például pisztolycsövet tartottak a fejükhöz, vagy a megbilincselt kezű fogoly hátán térdeltek.

A fotókat - több mint ezer másikkal együtt - a felperesek szerint eredetileg az egyik katona felesége tette fel honlapjára abban a hitben, hogy azok jelszóval védettek. Az AP a felperesek szerint veszélyeztette a képeken szereplő katonák életét, és megsértette a honlaptulajdonos személyiségi jogait, amikor egy riportban felhasználta a képeket.

Engedélyezett eljárások a képeken?

A 2004 decemberében indult perben a hírügynökség azzal érvel, hogy a képek - amelyeket nyilvános weboldalon találtak - közérdeklődésre tartanak számot, és ők sem letöltésükkel, sem közlésükkel nem sértettek törvényt. Továbbá azzal védekeznek, hogy a fotók nem szükségszerűen visszaéléseket ábrázolnak.

Az ügyben érintett riporter szerint a hadsereg a hírügynökségtől kapott képek alapján vizsgálatot indított, és úgy találta, hogy a képek többsége törvényes hírszerzési célokra készült, és engedélyezett eljárásokat ábrázol.

Szerzői jogi kérdések is felmerültek

A per szerdán a San Diegó-i szövetségi bíróság elé került, immár szerzői jogi beadvánnyal kibővülve, tájékoztatott James Huston, a felperesek ügyvédje. Ebben a vonatkozásban arról vitatkoznak a felek, hogy bejegyzett szerzői jog hiányában lehet-e képi anyagokat terjeszteni.

címlapon
Mi történik Andy Vajna kedvencével Amerikában?
címlapon
Sose fogjuk megtudni, miért ölték meg Gianni Versacét