Sára, Márió
2 °C
6 °C

Aknatámadás a bagdadi börtön ellen

2004.04.20. 21:01
Kapcsolódók (1)
Legalább tizennyolc akna csapódott be a bagdadi börtönbe. Huszonegy fogoly meghalt, az őrök sértetlenek. Spanyolországon és Hondurason kívül más ország nem vonja ki csapatait Irakból. Nedzsefben fokozatosan az amerikaiak veszik át az ellenőrzést, Bagdadban amerikaiak holttestét azonosították. Az Index összefoglalója.
Amerikai tengerészgyalogosok megöltek kedden nyolc iraki felkelőt és megsemmisítettek három gépkocsit a szunniták fellegvárában, Fallúdzsában a városban életben lévő tűzszünet ellenére, jelentette be kedd este Brennan Byrne amerikai alezredes. Közlése szerint az amerikai tengerészgyalogosok aknagránátot lőttek ki az iraki felkelőkre, akik páncéltörő rakétával voltak felfegyverkezve.

Az alezredes csekély jelentőségűnek minősítette az incidenst, s hangsúlyozta, hogy az nem kérdőjelezi meg a fallúdzsai tűzszünet megszilárdításáról hétfőn létrejött megállapodást a koalíciós erők és a városi illetékesek között.

Támadás a börtön ellen

Huszonegy fogoly vesztette életét, több mint száz személy megsebesült kedden az iraki főváros egyik börtönét ért aknatámadásban.

Mark Kimmit tábornok, az Irakot megszálló erők hadműveleti parancsnokhelyettese bagdadi sajtóértekezletén közölte, hogy legalább 18 akna csapódott be a koalíciós erők által működtetett Abu Garib-i börtönbe. Az első jelentések szerint a Bagdadtól 20 kilométerre nyugatra fekvő börtön elleni támadás valamennyi halálos áldozata börtönfogoly.

Az amerikai katonai vezető nem tudta megmondani, hogy az áldozatok közönséges bűnözők vagy gerilla tevékenységért lefogott személyek voltak-e.

A koalíciós erők mintegy 6700 személyt biztonsági okokból és több száz köztörvényes bűnözőt tartanak fogva a bagdadi repülőtéren és az Abu Garib börtönben.

A spanyolok és a hondurasiak hazamennek

Az Irakban jelenlévő koalíció gyakorlatilag valamennyi tagja biztosította az Egyesült Államokat arról, hogy teljesíti kötelezettségvállalását, jelentette be kedden Colin Powell amerikai külügyminiszter. Scott McClellan fehérházi szóvivő is annak a véleménynek adott hangot, hogy az iraki koalíció szilárd a spanyol és a hondurasi katonák hazahívása ellenére.

Az iraki koalíció erős, eltökéltsége szilárd, hangoztatta Scott McClellan fehér házi szóvivő újságíróknak nyilatkozva. Üdvözölte, hogy az ENSZ új határozatot tervez elfogadni Irakról, amely más országokat is arra bátoríthat, hogy részt vegyen a biztonsági és újjáépítési segítségnyújtásban Irakban.

Harminchárom ország katonái teljesítenek szolgálatot Irakban az Egyesült Államok oldalán. Spanyolország vasárnap, Honduras pedig kedden jelentette be, hogy katonáit a lehető legrövidebb időn belül kivonja az arab országból. A spanyol és a hondurasi intézkedés ellenére több ország, köztük Salvador, Dominika, Bulgária, Szlovákia és Thaiföld az elmúlt 24 órában megerősítette, hogy fenntartja iraki katonai jelenlétét.

Nedzsefben folyik a rend helyreállítása

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok kedden megkezdték a spanyol egységek Nedzsefen kívüli állásainak átvételét, eközben a városban tovább folyik a rend helyreállítása. A dél-iraki Nedzsefben a rendőrőrsöket és ellenőrző pontokat ismét az iraki rendőrség tartja kézben, mondta el Ali al-Jassziri, a város rendőrfőnöke. Az elmúlt napokban Muktada asz-Szadr szélsőséges síita vezető milíciája, a Mahdi hadserege a város jelentős részeit vonta ellenőrzése alá. A rendőrfőnök beszámolója szerint az elmúlt héten sok fogva tartott, kihasználva a városban uralkodó zűrzavart, megszökött a börtönökből.

Előrelépés történt az Egyesült Államok és Szadr követői között folyó közvetett tárgyalásokon, közölte az ideiglenes kormányzótanács egy tagja. Az egyeztetések középpontjában a béke helyreállítása áll, illetve az, hogy a válság leküzdéséhez ne legyen szükség katonai eszközök igénybevételére a síiták városaiban.

Eltűnt amerikaiak holttestét azonosították

Az amerikai Halliburton olajipari konzorcium egyik leányvállalatának alkalmazottai voltak azok a személyek, akiknek holttestét egy amerikai üzemanyag-szállító konvoj ellen intézett április 9-i támadás után találtak az iraki főváros, Bagdad mellett. A houstoni központú cég szóvivője tett kedden bejelentést a befejeződött azonosításról. "Az április 9-i támadás áldozatai, a 48 éves Stephen Hulett, az 52 éves Jack Montague és a 45 esztendős Jeffery Parker a Halliburton leányvállalatának, a Kellogg, Brown and Rootnak a szolgálatában álltak" - közölte Wendy Hall, a Halliburton szóvivője.

Az iraki ellenállók támadása után nem sokkal a rajtaütés helyszínéhez közel, egy árokban találták meg a megcsonkított a holttesteket az Abu Garib és Fallúdzsa közti út mellett. A csonkítások miatt a tetemek nehezen voltak azonosíthatók, ezért húzódott el a művelet mostanáig. Találtak ugyanott egy negyedik holttestet is, de azt nem sikerült azonosítani.