Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bossit felfüggesztett börtönre ítélték

2001.05.23. 21:35
Umberto Bossit, az olasz Északi Liga vezérét szerdán egy comói bíróság tizenhat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az olasz nemzeti lobogó meggyalázása miatt.
Az eset 1997. július 26-án történt, a comói megyéhez tartozó Cabiatében, a Padania (Pó-síkság) egyik ünnepe alkalmából. Bossi az egyik közeli iskola tetején lengő trikolór zászlóra mutatva kijelentette, hogy ő mindig "felkapja a vizet", ha ezt a zászlót látja, amelyet csak arra használ, amire a vécépapírt is szokta. Az ünnepségen jelen volt néhány csendőr, aki feljelentést tett a ligás vezér ellen a nemzeti lobogó meggyalázása miatt.

Bossi nem ment el a tárgyalásra

Umberto Bossi
Bossi nem volt jelen az ítélethirdetésen, mint ahogy távol maradt az üggyel kapcsolatos minden korábbi tárgyalásról is. Bregandi ügyvéd, a politikus állandó védője megpróbálta elérni, hogy ejtsék a vádat, azzal indokolva ezt, hogy az eljáráshoz nincs meg az Európai Parlament engedélye, amelynek Bossi is tagja. Az alkotmánybíróság egy nemrég született határozatára hivatkozva azonban a bíró elutasította az ügyvédi kérelmet. Bossi ettől függetlenül az olasz és az európai parlament tagjaként mentességet élvez, nem kell börtönbe vonulnia.

Az ügyvéd azzal próbálta enyhíteni védence bűnösségét, hogy akkor, abban a belpolitikai helyzetben Bossi csak ilyen éles fogalmazással tudta megfelelően elmagyarázni politikáját. Az érintett annak idején azzal a céllal hozta létre az Északi Ligát, hogy hosszú távon megpróbálja majd elszakítani a fejlett Lombardia tartományt az ország elmaradottabb déli részétől. E szakadár törekvését a jobb- és baloldali pártok egyaránt megrettenve figyelték, bár igazán senki nem vette komolyan, amikor jelképesen megalakította a Padániai Köztársaságot.

Bossi azóta felhagyott eredeti irányvonalával, egyrészt azért, mert közben Itália belépett az euró-övezetbe (tehát az elszakadásnak minden lehetősége kútba esett), mésrészt pedig azért, mert csak így tudott szövetségre lépni a Silvio Berlusconi vezette - a legutóbbi választásokon győztes - jobbközép pártszövetséggel. Különösen a Berlusconi-csapatban helyet foglaló, újfasiszta gyökerű Nemzeti Szövetség főtitkára, Gianfranco Fini állt szemben Bossi szakadárságával, annyira, hogy Fini egyszer kijelentette: "Bossival egy kávét sem inna meg együtt". Azóta azonban megváltozott a helyzet, Bossi és Fini szövetségesei egymásnak, a liga vezére ma már nem utálja a trikolórt. A bírósági procedúrák viszont "fáziskéséssel" működnek.