Auguszta
-3 °C
2 °C

Megsemmisítésre váró fegyvereket szállítottak Boszniából Irakra

2007.06.02. 13:49
A boszniai háború után beszolgáltatott fegyverekkel szerelte fel az Egyesült Államok az iraki és az afganisztáni biztonsági erőket. Az EU és az ENSZ nem tudta megakadályozni, hogy elvigyék a több százezer megsemmisítésre váró gépfegyvert. A fegyverszállítmányok ráadásul gyakran az irkai lázadóknál kötnek ki.

Amerikai cégek a washingtoni kormány háttértámogatásával Boszniában nagy mennyiségű, megsemmisítésre szánt kézi fegyvert és lőszert vásároltak fel, és adtak tovább Irakba és Afganisztánba - értesült a Kurier című osztrák napilap.

Mint a független újság szombaton beszámolt róla, az Európai Unió bosznia-hercegovinai stabilizáló ereje (EUFOR) nem tudta megakadályozni, hogy az ENSZ és az Európai Unió által megsemmisítésre szánt, a balkáni háborúkból ott maradt automata fegyverek és lőszerek jelentős része Irakba és Afganisztánba kerüljön, az ottani biztonsági erők felfegyverzésére. A balkáni fegyvermegsemmisítési programot az ENSZ 11,2 millió dollárral támogatja.

A cikk szerint az EUFOR fegyverzet-megsemmisítésért felelős főtisztje, az osztrák Erwin K. őrnagy - felső utasításra - nem akadályozta meg, sőt személyesen felügyelte 290 ezer darab géppisztoly elszállítását. Az Egyesült Államok csak a boszniai fegyverraktárak kiürítése és a fegyverek ideiglenes raktárakba szállítása után, kétéves késéssel adta beleegyezését a fegyvermegsemmisítési programhoz. Az egyik ilyen ideiglenes raktár a lap szerint az angliai York mellett található. A boszniai fegyverszállítmányoknak Irakban a lázadók is örülnek, akik korrupt iraki rendőrtisztek révén látják el magukat fegyverekkel - írta az osztrák lap.