Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Botrány az ombudsmanok közgyűlésén

2004.05.10. 20:45
Elnapolták az Európai Ombudsman Intézet tisztújító közgyűlésének hétfői budapesti ülését. Olaszországi küldöttek sérelmezték, hogy választ sem kaptak azok a jogvédők, akik már régóta a szervezet tagjai szeretnének lenni. A tanácskozásra nem jelöltek ki újabb időpontot.
Újabb időpont kitűzése nélkül elnapolták az Európai Ombudsman Intézet (EOI) tisztújító közgyűlésének hétfői budapesti ülését, miután többszöri felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a tanácskozás színhelyét azok a jelenlévők, akik meghívó nélkül akartak részt venni az ülésen.

A közgyűlés kezdetekor a Parlament Felsőházi Termében éles vita alakult ki arról, hogy ki lehet az Európai Ombudsman Intézet tagja. Több olaszországi küldött nehezményezte, hogy bár sok jogvédő már régen kérte tagfelvételét, választ nem kapott. A bekiabálásoktól sem mentes, spontán szónoklatokkal tarkított heves vitának Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman, a közgyűlés előtt tartott "Kisebbségvédelem és az ombudsman-valóság" című konferencia levezető elnöke úgy próbált véget vetni, hogy kilátásba helyezte a terem kiürítését. "Ilyen körülmények között kénytelen leszek kiüríttetni a termet és beszüntetni a tanácskozást" - mondta.

Werner Palla, az EOI olasz elnöke az ülésen többször határozottan kérte, hogy akik nem tagok, hagyják el a termet, de mivel ez nem történt meg, berekesztette a közgyűlést. Az Európai Ombudsman Intézet (EOI) tanácskozásának húsz országból voltak meghívottjai. A megjelentek több mint fele - amint azt Kaltenbach Jenő az MTI-nek elmondta - Olaszországból érkezett, sokkal többen, mint ahányan meghívót kaptak.

Az 1988-ban alapított, innsbrucki székhelyű EOI feladata, hogy emberi jogi, polgárjogi és ombudsman-ügyekkel tudományos szinten foglalkozzon, kutatásokat végezzen és támogassa a külföldi ombudsman-intézményeket.