Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-közvélemény kicsit fél a bővítéstől

2002.10.22. 11:12
Az eurózóna lakosainak több mint fele sikernek könyveli el, hogy immár 12 országban ugyanazzal a pénzzel fizethet. Az EU-bővítés támogatottsága 50 százalékos és a legtöbb EU-polgár úgy gondolja: a bővítés után sokkal nehezebb lesz döntést hozni európai szinten.
Az eurózóna tagállamainak lakosai csekély többséggel ugyan, de sikernek élik meg az euró bevezetését - áll az Eurobarometer legújabb felmérésében. A megkérdezettek 52 százaléka így vélekedik. Az eurózónán kívüli államok közül Nagy-Britanniában kedvelik a legkevésbé az eurót, 47 százaléknak rossz a véleménye a közös pénzről. A dánok és a svédek kevésbé kötődnek nemzeti valutájukhoz, Dániában a lakosság 47 százaléka, míg Svédországban 42 százaléka bevezetné a közös pénzt.

Az unióban is hiányos a tájékoztatás

A felmérés adatai arról tanúskodnak, hogy a megkérdezettek 50 százaléka támogatja az EU bővítését. A válaszadók 53 százaléka szerint a bővítés a béke és biztonság záloga, 63 százalék pedig úgy véli, hogy ezáltal megnő az Európai Unió fontossága a világban.

A kérdőívet kitöltőknek csupán 21 százaléka érezte úgy, hogy jól tájékozott a bővítésről. Sokan (51 százalék) a bővítés költségei miatt aggódtak, és szinte ugyanannyian (49 százalék) vélték azt, hogy országuk pénzügyi támogatástól esik majd el az új belépők miatt.

Nem kell konszenzus, de legyen vétójog

A többség (65 százalék) meg van győződve arról, hogy a bővítést követően sokkal nehezebb lesz dönteni európai szinten. A kérdőív választékából a legkedveltebb opció (41 százalék), az volt, hogy a döntéseket a tagállamok többségének egyetértésével hozzák meg, tehát tekintsenek el a konszenzusos döntéshozataltól. A válaszadók fele vélte úgy, hogy a tagállamoknak az őket érintő kérdésben vétójoggal kellene rendelkezniük. A megkérdezettek több mint 60 százaléka támogatta az európai alkotmány megalkotását.

Az Eurobarometer-felmérés most nyilvánosságra hozott adatai a tavaszi helyzetet tükrözik, a felmérés mind a tizenöt EU-tagállamra kiterjedt, s a kérdőívekre 16 ezer EU-polgár válaszolt.