Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az EU-közvélemény kicsit fél a bővítéstől

2002.10.22. 11:12
Az eurózóna lakosainak több mint fele sikernek könyveli el, hogy immár 12 országban ugyanazzal a pénzzel fizethet. Az EU-bővítés támogatottsága 50 százalékos és a legtöbb EU-polgár úgy gondolja: a bővítés után sokkal nehezebb lesz döntést hozni európai szinten.
Az eurózóna tagállamainak lakosai csekély többséggel ugyan, de sikernek élik meg az euró bevezetését - áll az Eurobarometer legújabb felmérésében. A megkérdezettek 52 százaléka így vélekedik. Az eurózónán kívüli államok közül Nagy-Britanniában kedvelik a legkevésbé az eurót, 47 százaléknak rossz a véleménye a közös pénzről. A dánok és a svédek kevésbé kötődnek nemzeti valutájukhoz, Dániában a lakosság 47 százaléka, míg Svédországban 42 százaléka bevezetné a közös pénzt.

Az unióban is hiányos a tájékoztatás

A felmérés adatai arról tanúskodnak, hogy a megkérdezettek 50 százaléka támogatja az EU bővítését. A válaszadók 53 százaléka szerint a bővítés a béke és biztonság záloga, 63 százalék pedig úgy véli, hogy ezáltal megnő az Európai Unió fontossága a világban.

A kérdőívet kitöltőknek csupán 21 százaléka érezte úgy, hogy jól tájékozott a bővítésről. Sokan (51 százalék) a bővítés költségei miatt aggódtak, és szinte ugyanannyian (49 százalék) vélték azt, hogy országuk pénzügyi támogatástól esik majd el az új belépők miatt.

Nem kell konszenzus, de legyen vétójog

A többség (65 százalék) meg van győződve arról, hogy a bővítést követően sokkal nehezebb lesz dönteni európai szinten. A kérdőív választékából a legkedveltebb opció (41 százalék), az volt, hogy a döntéseket a tagállamok többségének egyetértésével hozzák meg, tehát tekintsenek el a konszenzusos döntéshozataltól. A válaszadók fele vélte úgy, hogy a tagállamoknak az őket érintő kérdésben vétójoggal kellene rendelkezniük. A megkérdezettek több mint 60 százaléka támogatta az európai alkotmány megalkotását.

Az Eurobarometer-felmérés most nyilvánosságra hozott adatai a tavaszi helyzetet tükrözik, a felmérés mind a tizenöt EU-tagállamra kiterjedt, s a kérdőívekre 16 ezer EU-polgár válaszolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!