Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Verheugen: A politikai stabilitás a legfontosabb

2002.07.15. 19:18
A politikai stabilitás fenntartását nevezte a legfontosabbnak az Európai Unió bővítési biztosa budapesti látogatásán, ahol egyúttal megerősítette: Magyarország jól áll a csatlakozási tárgyalásokon, és 2004-ben minden bizonnyal az unió tagjává válhat.
A politikai stabilitás fenntartását és az európai uniós csatlakozás kérdéseiben a konszenzus meglétét nevezte a legfontosabbnak Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa hétfőn Budapesten, miután találkozott Medgyessy Péter miniszterelnökkel és más állami vezetőkkel.

Stabilitás és konszenzus

"Egy olyan időszakban, amikor [az európai uniós csatlakozás kapcsán] ilyen fontos döntéseket kell meghozni, az országnak ezekre az ügyekre kell koncentrálnia, és ezért a politikai stabilitás fenntartása a legfontosabb feladat" - mondta Verheugen. Az Index kérdésére Verheugen kifejtette, hogy véleménye szerint túlságosan polarizálódott a magyar politikai élet, ami választási időszakban érthető, de utána megbékélésre és konszenzusra van szükség, különösen ami az EU-csatlakozás kérdéseit illeti.

Günter Verheugen
A bővítési biztos, akinek ez az első hivatalos látogatása az új kormány ideje alatt, megerősítette, hogy Magyarország jól áll a csatlakozási tárgyalásokon, és minden bizonnyal tagjává válik az uniónak még a 2004-es európai parlamenti választások előtt. Elismerte, hogy a még hátralévő tárgyalások igen nehéznek ígérkeznek, de a bővítés folyamatát immár nem lehet megállítani. Hozzátette, hogy a Bizottság támogatja azt a magyar igényt, hogy a bővítés után hazánk 22 európai parlamenti képviselővel rendelkezzék, ne pedig 20-szal, amint azt a bővítés intézményi kérdéseit rendező Nizzai Szerződésben megállapították.

Egyenlő feltételeket akarunk

A magyar álláspontot ismertetve Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is számít a 2004-es csatlakozásra, ugyanakkor hazánk ugyanolyan elbánást vár az Európai Uniótól, mint a jelenlegi tagállamok. (Mint ismeretes, az Európai Bizottság bővítési javaslata alapján a tagjelölt országok a jelenlegi tagoknak juttatott közvetlen agrártámogatások és regionális pénzek mindössze negyedét, illetve felét kapnák meg.) Az a cél, hogy a nem költségvetési vonzatú tárgyalási fejezeteket (az említetteken kívül minden mást) legkésőbb október végéig lezárják. A legnehezebb kérdések - amelyekben egyébként még nincs is közös EU-álláspont - így a tárgyalások végére, a különösen fontos német választások utánra maradnának. Magyarország mindenképpen pénzügyi helyzetének javulását várja, már a csatlakozás első évében.

Günter Verheugen a nap folyamán találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Kovács László külügyminiszterrel és Csillag István gazdasági miniszterrel is, holnap pedig megbeszéléseket folytat Orbán Viktor exkormányfővel.

Verheugen nem tud az ECB-levélről
Újságírói kérdésre válaszolva a bővítési biztos közölte, hogy ő nem tud semmiféle levélről, amelyet az Európai Központi Bank (ECB) küldött volna a Pénzügyminisztériumnak, a bank nemtetszését kifejezendő a magyar jegybanktörvény várható módosításával kapcsolatban. Verheugen leszögezte, hogy a csatlakozási tárgyalásokhoz az ECB-nek semmi köze, azt ő vezeti, és a napirenden nem szerepel ilyen kérdés. Kijelentette ugyanakkor, hogy a csatlakozásnak természetesen feltétele a független jegybank megléte.

A jegybanktörvény módosítása - amit a Nemzeti Bank ellenez - új felügyelőbizottságot nevezne ki a jegybank mellé. Az ECB evvel kapcsolatban írt korábban a Pénzügyminisztériumnak. A Pénzügyminisztériumban azt mondták, hogy szerintük a módosítás nem korlátozza a bank függetlenségét, de mindenesetre megvárják Brüsszel reakcióját.