Oszkár
20 °C
29 °C

Eljárás indul a vallásos tábornok ellen

2003.10.22. 06:32
Belső vizsgálatot indít a Pentagon hírszerzésért felelős helyettes honvédelmi államtitkára, William Boykin tábornok ügyében, aki politikai vihart kavart az iszlámot sértő megjegyzéseivel.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy a vizsgálatot maga a tábornok kérte. A miniszter nem kommentálta a tábornoknak evangélista egyházi rendezvényeken elhangzott beszédeit, amelyekben a terrorizmus elleni harcot a Sátánnal vívott küzdelemnek nevezett és bálványimádóknak titulálta a muzulmánokat.

Rumsfeld közölte, hogy nem nyilvánít véleményt az ügyben, hanem megvárja a tárca főszemlézőjének a jelentését.

Bocsánatot kért

William Boykin a minap nyilatkozatban tagadta, hogy az iszlámot támadta volna, hangsúlyozta, hogy szavait félreértelmezték, ő a vallásszabadság híve, és bocsánatot kért azoktól, akiket mégis megbántott volna.

John Warner, a szenátus katonai bizottságának elnöke a miniszter bejelentését követően felszólította a Pentagont, hogy legalább átmenetileg helyezze új beosztásba a tábornokot. A szenátor közzétette annak a levélnek a szövegét is, amelyet a bizottság demokrata tagjával, Carl Levin szenátorral együtt írt még pénteken Donald Rumsfeld miniszternek.

Elég józan-e?

A levélben a két szenátor vizsgálatot sürgetett annak megállapítására, hogy elmarasztalható-e Boykin tábornok helytelen magatartásért és rendelkezik-e a hivatalának betöltéséhez szükséges józan ítélőképességgel.