Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Meleg kalandja miatt mondott le a BP vezérigazgatója

2007.05.01. 19:56
A brit olajcég vezetője nem tudta megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljön homoszexuális szeretőjének interjúja. A lemondással csaknem hatmilliárd forintnyi végkielégítéstől esett el.
Azonnali hatállyal lemondott kedden Lord John Browne, a brit BP olajtársaság vezérigazgatója, miután alulmaradt abban a jogi csatározásban, amellyel megpróbálta megakadályozni a magánéletével kapcsolatos értesülések sajtóbeli közlését.

Az egész ügyre Lord Browne lemondási nyilatkozatával derült fény. Mint kiderült, az Associated Newspapers sajtócsoport tulajdonában lévő vasárnapi tömeglap, a Mail on Sunday interjút akart közölni Lord Browne egykori férfipartnerével. A BP vezére január óta próbálta bírói úton eltiltani a lapot az interjú közlésétől, ám kedden az eljáró bíró engedélyt adott az újságnak az anyag részleges közzétételére.

Hatmilliárd forintos viszony


Lord John Browne

Lord Browne nem sokkal később bejelentette azonnali hatályú távozását. Közleményében elismerte, hogy négy évig, 2002-től 2006-ig viszonya volt egy Jeff Chevalier nevű kanadai állampolgárral, aki elmondta a sztorit a Mail on Sunday-nak.

Browne ugyanakkor vehemensen cáfolta Chevalier nyilatkozatának azon részeit, amelyek szerint anyagi visszaéléseket követett volna el; ezt egyébként a BP keddi közleménye szerint a cég belső vizsgálata sem támasztotta alá. Az eljáró bíróság ugyanakkor az igazságszolgáltatás félrevezetése címén elmarasztalta Lord Browne-t, megállapítva: a BP vezérigazgatója a jogi eljárás során nem a valóságnak megfelelően írta le, hogy annak idején milyen körülmények között találkozott volt partnerével.

Lord Browne eredetileg júliusban távozott volna a cég éléről, de a BP elnökével tartott keddi egyeztetés után azonnali önkéntes lemondásában állapodtak meg. Ezáltal a távozó vezérigazgató 3,5 millió font (1,3 milliárd forint) végkielégítéstől és 12,5 millió font (4,6 milliárd forint) részvényopciótól esik el.

John Browne 41 évig dolgozott a BP-nél, amelynek több mint egy évtizede a vezérigazgatója volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!