Lehel
17 °C
27 °C

Csökkenőben Bush népszerűsége

2003.08.13. 11:10
Bár Bush általános megítélése továbbra is pozitív, erősen csökkenő tendenciát mutat - derült ki a Washington Post közvélemény-kutatásából. Az elnök iraki politikáját még mindig az amerikaiak jelentős többsége támogatja.
Az amerikaiak többsége továbbra is támogatja az iraki megszállást, de a megkérdezettek felénél is kevesebben értenek egyet Bush gazdaságpolitikájával - derült ki a Washington Post közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 56 százaléka ért egyet az elnök iraki politikáját, hatvan százalékuk tartja indokoltnak a háborút.

A kormány gazdaságpolitikáját azonban komoly bírálat érte. A fő irányvonalakat a megkérdezettek 45 százaléka tartja helyesnek, az idei évre elfogadott szövetségi költségvetést alig kétötödük támogatja.

Bush átka a gyengélkedő gazdaság

A megkérdezettek egynegyede úgy értékeli, Bush elnöksége alatt romlott személyes anyagi helyzete. Javulásról csak 17 százalék számolt be.

Az elemzők szerint a gazdaság lehet az újraválasztásra készülő Bush kampányának támadható pontja. Elnöksége első felében folyamatosan romlott az amerikai versenyképesség, nőtt a munkanélküliség.

Az állástalanok száma egy ideje ugyan újra csökken, nem gyorsult azonban az új munkahelyek megteremtése. Bár a gazdasági élet szereplői alapvetően pozitívabban ítélik meg a konjukturális kilátásokat, a demokraták ütőkártyája lehet a clintoni "békeidőkre" hivatkozás.

Még mindig esélyes

Bush általános értékelése még mindig bőven ötven pont felett áll, jelenleg a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy az elnök jól végzi munkáját. Ez azonban 18 százalékpontos visszaesés áprilishoz képest - írja a Post.