Szilvia
5 °C
16 °C

Nem keverednek a britek

2004.07.19. 18:43
Szinte egyáltalán nem hajlandó a fekete vagy az ázsiai közösség tagjaival barátkozni a nagy-britanniai fehér lakosság - ezt állapította meg a Faji Egyenlőség Tanácsa (CRE) nevű társadalmi szervezet megbízásából készült országos vizsgálat.
A fehér bőrű britek 94 százalékának egyáltalán nincs, vagy alig van közeli barátja a fekete közösségből. A fehérek 80 százaléka nem tart fenn közelebbi kapcsolatot muszlimokkal; 90 százalékuk úgy válaszolt, hogy nincs hindu, vagy szikh barátja.

A bevándorlók a nyitottabbak

Az 58 milliós brit összlakosságon belül 8 százalékos arányú, vagyis csaknem 5 millió főt számlál a fekete, illetve ázsiai gyökerű kisebbség. Nagy-Britannia több mint negyven éve tekinthető multikulturális társadalomnak, az ötvenes évek végén kezdődött ugyanis a tömeges bevándorlás az egykori gyarmatokról.

A CRE vizsgálata szerint a bevándorlók és leszármazottaik sokkal nyitottabbak a többségi fehér társadalom, illetve más kisebbségi csoportok felé, mint a fehérek: 47 százalékuk úgy válaszolt, hogy legtöbb barátjuk fehér, vagy más etnikai csoportból való.

A szervezet szerint a fehér britek szinte teljes elzárkózása az etnikai kisebbségektől jelentős tényezője az előítéletesség terjedésének. A CRE indítványozta, hogy a brit kormány nyújtson anyagi támogatást olyan amerikai mintájú nyári ifjúsági táborokhoz, amelyekben fehér tinédzserek más bőrszínű kortársaikkal nyaralhatnának együtt, elősegítve az etnikai korlátok lebontását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?