Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem keverednek a britek

2004.07.19. 18:43
Szinte egyáltalán nem hajlandó a fekete vagy az ázsiai közösség tagjaival barátkozni a nagy-britanniai fehér lakosság - ezt állapította meg a Faji Egyenlőség Tanácsa (CRE) nevű társadalmi szervezet megbízásából készült országos vizsgálat.
A fehér bőrű britek 94 százalékának egyáltalán nincs, vagy alig van közeli barátja a fekete közösségből. A fehérek 80 százaléka nem tart fenn közelebbi kapcsolatot muszlimokkal; 90 százalékuk úgy válaszolt, hogy nincs hindu, vagy szikh barátja.

A bevándorlók a nyitottabbak

Az 58 milliós brit összlakosságon belül 8 százalékos arányú, vagyis csaknem 5 millió főt számlál a fekete, illetve ázsiai gyökerű kisebbség. Nagy-Britannia több mint negyven éve tekinthető multikulturális társadalomnak, az ötvenes évek végén kezdődött ugyanis a tömeges bevándorlás az egykori gyarmatokról.

A CRE vizsgálata szerint a bevándorlók és leszármazottaik sokkal nyitottabbak a többségi fehér társadalom, illetve más kisebbségi csoportok felé, mint a fehérek: 47 százalékuk úgy válaszolt, hogy legtöbb barátjuk fehér, vagy más etnikai csoportból való.

A szervezet szerint a fehér britek szinte teljes elzárkózása az etnikai kisebbségektől jelentős tényezője az előítéletesség terjedésének. A CRE indítványozta, hogy a brit kormány nyújtson anyagi támogatást olyan amerikai mintájú nyári ifjúsági táborokhoz, amelyekben fehér tinédzserek más bőrszínű kortársaikkal nyaralhatnának együtt, elősegítve az etnikai korlátok lebontását.