Piroska
-2 °C
5 °C

Olasz baloldaliak a kommunista terroristák halállistáján

2004.10.20. 14:20
Főként baloldali politikusok ellen tervezett merényleteket a Vörös Brigádok, derült ki a terroristacsoport lefoglalt elektronikus adattárából. A kommunista meggyőződésű terroristák Berlusconi kormányfőt és Ciampi államelnököt is megölték volna, ha nem riadnak meg a testőröktől. Így csak munkajogászokat végeztek ki brutálisan.
Silvio Berlusconi kormányfő és Carlo Azeglio Ciampi elnök ellen is merényletet tervezett a Vörös Brigádok. A Harcoló Kommunista Sejtek nevű csoportból alakult terrorszervezet, mely csak nevében azonos a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején működő "történelmi" Vörös Brigádokkal, több tucatnyi politikussal tervezett végezni.

A terrorszervezet elektronikus adattárát az olasz terrorelhárítók foglalták le. A mintegy harmincezer oldalas dokumentációból kiderült, hogy a terroristák bal- és jobboldali politikusok ellen egyaránt terveztek merényleteket. Ahogy bankárok, szakszervezeti vezetők és más társadalmi személyiségek ellen is. Olasz lapok megállapítása szerint azonban a terroristák mindenekelőtt a balközép reformpolitikusait vették célba.

Merényletet terveztek például Enrico Letta volt miniszter, a balközép Olajfa párszövetség vezetője ellen is, még 2002 szeptemberében egy pisai gyűlés alkalmából. A Vörös Brigádok azonban minden olyan célpontot kihúzott a listájáról, aki védőőrizettel rendelkezett. A terroristák végül leginkább munkaügyi jogászok ellen hajtottak végre akciókat, ők végezték ki Marco Biagi munkaügyi szakértőt is 2002-ben.