Orsolya
9 °C
21 °C

Orosz kémek zaklatják a British Council munkatársait

2008.01.16. 17:46
Oroszország úgy döntött, eltemeti diplomáciai kapcsolatait Nagy-Britanniával. Nehéz máshogy értékelni azt, hogy kedden őrizetbe vették a British Council szentpétervári vezetőjét, orosz munkatársait pedig titkosszolgák faggatták. Azt még nem tudni, mivel válaszolnak a britek.

Kedd éjszaka egy órára őrizetbe vették a British Council (BC) szentpétervári kirendeltségének brit vezetőjét, a volt munkáspárti vezér, Neil Kinnock fiát az orosz hatóságok. A rendőrség szerint Stephen Kinnock "bűzlött az alkoholtól és szabálytalanul vezetett", ezt a britek tagadják. Valószínűbbnek tartják, hogy Kinnock az orosz hatóságok büntetőakciójának az áldozata, írja a Guardian.

Az orosz kormány ugyanis decemberben a British Council megmaradt két oroszországi irodája, a szentpétervári és a moszkvai bezárásával gondolta megbosszulni négy diplomatájuk júliusi kiutasítását Nagy-Britannián. A britek a nyáron azért utasítottak ki négy oroszt Londonból, mert az orosz hatóságok nem voltak hajlandóak kiadni az Alekszander Litvinyenko meggyilkolásával vádolt orosz ügynököt, Andrej Lugovojt.

A britek nem vették figyelembe az orosz kormány döntését, és a karácsonyi-újévi szünet után újra megnyitották a British Council irodáit. Erre válaszul a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) begyűjtötte a BC orosz alkalmazottait és kihallgatta őket. A BC regionális munkatársait otthonaikban keresték fel az orosz belügyisek.

A szovjet időket idéző akció várhatóan mélypontra küldi a brit-orosz kapcsolatokat. Ezt jelezte, hogy Nagy-Britannia azonnal bekérette Oroszország londoni nagykövetét, David Milliband külügyminiszter pedig "teljesen elfogadhatatlannak" minősítette az orosz lépéseket, ez pedig a legdurvább, amit diplomata mondhat.

Milliband egyelőre csak Oroszország tekintélyvesztéséről beszélt, a várható brit válaszlépésekről nem árult el semmit. Oroszországban viszont a legmagasabb szinteken folytatták a britellenes kampányt, a külügyminiszter, Szergej Lavrov a londoni közgázon végzett lánya például "kolonialista gondolkodással", valamint "birodalmi nosztalgiával" gyanúsította meg a briteket, írja a Guardian.