Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Atombombát gyártana Brazília?

2003.12.28. 17:50
"Kizárólag polgári célokra" uránt dúsítana Brazília. A nemzetközi ellenőrzést azonban elutasítja, mondván "icipici reaktorai" nem jelentenek biztonsági kockázatot. Ellentmond ennek a baloldali kormány nyilvánvaló vágya az atomhatalmi státus iránt.
Dúsított uránt kíván előállítani Brazília. A kormány a jövő év közepétől tervezi beindítani "kizárólag polgári célokat szolgáló" urándúsító üzemeit. Bár érvelésük szerint a program keretében kizárólag atomerőművekhez gyártanának fűtőelemeket, a brazil vezetés nem hajlandó korlátlan nemzetközi ellenőrzés alá vetni atomlétesítményeit - írja a New York Times.

Icipici reaktorok

A kormány illetékesei szerint Brazíliát békés nemzetként a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem kezelheti ugyanúgy, mint Iránt és Líbiát. A januárban hivatalba lépett baloldali kormány tudományos és technológiai minisztere, Roberto Amaral szerint Brazíliának "csak néhány icipici reaktora" van, amelyek nem adhatnak okot aggodalomra.

A NAÜ szóvivője a lapnak Bécsben csak annyit mondott, hogy már egy ideje tárgyalnak Brazíliával az új létesítmény megfelelő ellenőrzésének a módozatairól. Brazília 1997-ben csatlakozott a nukleáris fegyverkezést tiltó atomsorompó egyezményhez.

Titokban fegyverkeztek

Az ország 1964-1985 között, a katonai diktatúra időszakában a későbbiekben beismert titkos atomfegyverprogramot folytatott. Brazília és Irak 1981-ben nukleáris együttműködési egyezményt kötött, amelynek alapján a NAÜ tavalyi jelentése szerint a dél-amerikai ország 26,7 tonna urándioxidot szállított Irakba. A brazil nukleáris fegyverprogram korábbi vezetője 1989-ben Irakban dolgozott konzultánsként, amíg amerikai nyomásra vissza nem hívták.

A polgári demokratikus kormányzás helyreállítása után Brazília és hagyományos történelmi riválisa, Argentína közösen lemondtak a nukleáris fegyverek előállításáról és kölcsönös ellenőrzési rendszert állítottak fel. Brazília azonban titokban folytatta programját és amikor 1990-ben új kormány került hatalomra, kiderült, hogy a légierő egy 320 méter mély aknát létesített az Amazonas medencéjében a nukleáris kísérleti robbantások terepének minden jellemzőjével. A kísérleti terepet felszámolták.

Atomhatalmi álmok

Brazília tavaly megválasztott baloldali populista elnöke, Luiz Ináció Lula da Silva választási kampánya során igazságtalannak nevezte az atomsorompó szerződést, mondván az a jelenlegi atomhatalmaknak kedvez.

Roberto Amaral miniszter idén januárban, hivatali idejének az első hetében kijelentette, hogy Brazíliának atomfegyvergyártó kapacitásra kell szert tennie. Hazai és nemzetközi, így argentínai bírálatok hatására azután visszavonta szavait. A miniszter a minap nyilvánosan idiótának és ostobának nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ragaszkodását az előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzéshez.