József, Bánk
-6 °C
0 °C

Brazília is uránt dúsít

2006.05.07. 18:58
Brazília rendelkezik a világ harmadik legnagyobb urántartalékával és mostantól képes annak dúsítására is.
Brazília felavatta a hét végén első urándúsító létesítményét.

A Rio de Janeiro állam Resende városában felépült létesítmény "csak polgári, békés célokat szolgál, fűtőelemeket állít majd elő az ország két atomerőműve számára" - idézték vasárnap a brazil tömegtájékoztató eszközök Sérgio Rezende tudomány- és technológiaügyi minisztert. "Brazília eddig Európából importálta a fűtőelemeket. A hazai előállítással évente 24 millió realt (mintegy 10 millió eurót) takarít meg" - jelentette ki a miniszter.

A klub tagja

Latin-Amerika legnagyobb országa belépett ezzel azon államok "elit klubjába", amelyek ipari méretekben képesek uránt dúsítani. Jelenleg Brazíliával együtt tíz ország tartozik ebbe a körbe.

Megfigyelők szerint a brazil nukleáris program nagymértékben hasonlít Iránéra. Noha a latin-amerikai országnak is adódtak vitái urándúsítási tervei miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), a brazil atomprogram - az iránitól eltérően - alig keltett figyelmet a nemzetközi politikában és a médiában, pedig Brazília rendelkezik a világ harmadik legnagyobb urántartalékával.