Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megvalósult a nemek közti egyenlőség Brazíliában

2001.08.17. 10:59
Huszonhat évnyi gondolkodás után Brazília eltörölte azt a rendelkezést, miszerint a férfiak semmisnek nyilváníthatták házasságukat, ha kiderült, hogy menyasszonyuk nem szűz. A házasodás alsó korát 18 évre szállították, és immár egyenértékű a polgári és az egyházi esküvő is. Az új polgári törvénykönyv immár nem "férfiak" hanem "polgárok" jogairól beszél.
A törvényi változtatásokat már 1975-ben ajánlották a katonai vezetés álló ország törvényhozó testületének. A nemek közötti egyenlőtlenséget és megkülönböztetést legalizáló polgárjogi törvényt 1916-ban fogadták el. Egyik ellentmondásos intézkedése azt volt, hogy az ifjú férj megsemmisíthette a házasságot, ha kiderült, hogy menyasszonya már nem szűz. Az erősebbik nem dominanciáját csak erősítette, hogy a törvény nem polgárok, hanem férfiak jogairól rendelkezett.

Megszüntették a diszkriminatív rendelkezéseket

Brazília eltörölte azt a rendelkezést, miszerint a férfiak semmisnek nyilváníthatták házasságukat, ha kiderült, hogy menyasszonyuk nem szűz
A nőket hűtrányosan megkülönböztető rendelkezéseket szerdán szüntette meg a brazil törvényhozás, mikor egy sor módosítást vezetett be a polgári törvénykönyvben. A kongresszus a jövő héten szavaz a törvényről, és ha Fernando Henrique Cardoso elnök alá is írja a törvényt, akkor is csupán két év múlva lépne életbe.

Brazília valaha a világ haladó demokratikus országai közé tartozott. A dél-amerikai állam volt 1934-ben az első ország a kontinensen, ahol a nőknek választójogot adtak. A nemi különbségek azonban azóta csak nőttek: a kongresszus csupán hét százaléka nő, ezzel szemben a szomszédos Argentínában ugyanez az arány harminc százalék.

A törvénynek tükröznie kell a valóságot

A módosításokat kidolgozó bizottság egyik tagja, Marcelo Ribeiro szerint a "törvénynek tükröznie kell a valóságot". Az új rendelkezések szerint a házasságban a nők és férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek, a törvényes házasulandó kort 21 évről 18-ra csökkentették, és ezentúl több jog illeti meg a nem törvényesített kapcsolatban élő párokat is. Továbbá a házasságon kívül született gyermekek sem szenvednek hátrányokat.

Az új rendelkezések értelmében a polgári és egyházi esküvő ezentúl egyenértékű a latin-amerikai országban.