Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Obamának fontosabb Afganisztán Iraknál

2008.07.20. 15:57
Hamid Karzai afgán elnökkel ebédelt és tárgyalt vasárnap Kabulban Barack Obama. Az amerikai politikus előzőleg élesen bírálta a szerinte bunkerben lapuló afgán elnököt.

A megbeszélésről az afgán elnöki adminisztráció azt közölte, hogy a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről szólt. Obama külpolitikája egyik központi kérdésének tartja az afganisztáni lázadás leverését, és tízezerrel több katonát ígért harcba küldeni, ha megnyeri az elnökválasztást. Véleménye szerint Afganisztán, a tálibok és az al-Kaida-kapcsolatok miatt nagyobb figyelmet igényelne Washington részéről, mint az iraki háború.

Az illinoisi szenátor ugyanakkor több ízben éles bírálatokkal illette Karzait és kormányát amiatt, hogy "nem jönnek ki bunkerükből" és nem tesznek eleget az ország újjáépítéséért, a biztonság és a politikai intézményrendszer megszilárdításáért.

Vasárnap reggel Obama Afganisztánba vezényelt amerikai katonákkal találkozott az Eggert támaszponton, ahol afgán katonákat és rendőröket képeznek ki. Programjának további pontjait biztonsági okokból nem közölték, de annyit tudni, hogy elutazott Afganisztánból, és hétfőn már Jordániába várják. Vannak olyan találgatások, hogy útba ejti Irakot is.

Obama hivatalosan nem mint valószínű elnökjelölt, hanem egy kétpárti tényfeltáró küldöttség tagjaként utazik, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátor társaságában.