Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy nap alatt egyhavi eső esett a briteknél

2008.09.06. 08:12
Halálos áldozata is van a Nagy-Britanniára pénteken rátört ítéletidőnek, amely egyre súlyosabb árvízveszélyt okozott a déli és a középső országrészben. A rendkívül heves, kitartó esőzésekkel és jeges széllel kísért atlanti vihar délnyugatról észak felé vonul.

Az óceánról betört front Walesben már árvizeket is kiváltott. A tartomány egy elhagyatott, erdős vidékén egy terepjáró péntek este egy megáradt folyóba borult; a kocsi egyik utasa - egy 17 éves lány - vízbe fulladt. A többi utast a légierő helikopterei mentették ki.

Walesben és Angliában csaknem száz helyen van érvényben kiemelt árvízi riasztás. Számos országút víz alá került, és több autópályán is igen nehézzé vált a közlekedés.

A vihar első 24 órájában több mint egyhavi csapadékmennyiség zúdult a délnyugati országrészre, és a szombat hajnali előrejelzések szerint a következő 24 órában újabb egyhavi esőadag várható, ezúttal már Közép- és Észak-Angliában.

A problémát súlyosbítja, hogy augusztus is igen esős volt, és az átázott talaj sok helyen nem tudja elnyelni az újabb nagy mennyiségű esőt. Kiemelt árvízkészültség van a közép-angliai Gloucestershire grófságban is, ahol tavaly az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb áradása pusztított.

Az esőzést a déli országrészekben 90-100 kilométeres szél kíséri; a hőmérséklet egész Angliában nem sokkal haladja meg a 15 fokot.