Mária
18 °C
28 °C

Egy nap alatt egyhavi eső esett a briteknél

2008.09.06. 08:12
Halálos áldozata is van a Nagy-Britanniára pénteken rátört ítéletidőnek, amely egyre súlyosabb árvízveszélyt okozott a déli és a középső országrészben. A rendkívül heves, kitartó esőzésekkel és jeges széllel kísért atlanti vihar délnyugatról észak felé vonul.

Az óceánról betört front Walesben már árvizeket is kiváltott. A tartomány egy elhagyatott, erdős vidékén egy terepjáró péntek este egy megáradt folyóba borult; a kocsi egyik utasa - egy 17 éves lány - vízbe fulladt. A többi utast a légierő helikopterei mentették ki.

Walesben és Angliában csaknem száz helyen van érvényben kiemelt árvízi riasztás. Számos országút víz alá került, és több autópályán is igen nehézzé vált a közlekedés.

A vihar első 24 órájában több mint egyhavi csapadékmennyiség zúdult a délnyugati országrészre, és a szombat hajnali előrejelzések szerint a következő 24 órában újabb egyhavi esőadag várható, ezúttal már Közép- és Észak-Angliában.

A problémát súlyosbítja, hogy augusztus is igen esős volt, és az átázott talaj sok helyen nem tudja elnyelni az újabb nagy mennyiségű esőt. Kiemelt árvízkészültség van a közép-angliai Gloucestershire grófságban is, ahol tavaly az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb áradása pusztított.

Az esőzést a déli országrészekben 90-100 kilométeres szél kíséri; a hőmérséklet egész Angliában nem sokkal haladja meg a 15 fokot.