Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Irak: elkészült a brit katonák kivonási terve

2007.06.03. 10:24
Egybehangzó vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a brit hadvezetés azt akarja, hogy a kormány egy éven belül, sőt akár már az idén az összes brit katonát egyoldalúan vonja ki Irakból.
A The Sunday Times magas rangú katonai forrásokból származó értesülése szerint a Dél-Irakban állomásozó brit erők főparancsnoka, Jonathan Shaw vezérőrnagy azt fogja javasolni Gordon Brownnak, a nem egészen négy hét múlva hivatalba lépő új brit miniszterelnöknek, hogy a kormány még az év vége előtt hajtson végre teljes csapatkivonást Irakból.

Már elkészült a kivonási terv

A vezető vasárnapi brit lap úgy tudja, hogy a kivonási terv már néhány hete elkészült, miután a londoni védelmi minisztérium forgatókönyveket kért, amelyeket Brown elé akar terjeszteni a június végi hatalmi váltás után.

A Shaw által felvázolt menetrend szerint kis létszámú kiképző egységek maradnának délen, az iraki hadsereg segítése végett, de rajtuk kívül az 5500 fős brit kontingens egésze december végéig hazatérne.

A brit hadsereg csak fokozza a problémákat

A The Sunday Times szerint a javaslatot várhatóan támogatni fogja Sir Richard Dannatt tábornok, a brit vezérkar főnöke, aki már tavaly októberben mielőbbi kivonulást szorgalmazott, azzal az indokkal, hogy a brit erők jelenléte csak fokozza a biztonsági problémákat.

Sir Richard annak idején a Daily Mail című napilapnak adott, rendkívüli feltűnést keltő interjúban azt is kijelentette: az eredeti elképzelés az volt, hogy Irakban liberális, nyugatbarát demokráciát honosítanak meg, amelyet példaként lehet állítani a térség elé, de ő személy szerint nem hiszi, hogy ezt sikerül elérni.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit újság is úgy tudja, hogy a brit hadvezetés teljes, egyoldalú csapatkivonási terveket fog Gordon Brown elé terjeszteni, de e lap értesülése szerint az elkészült menetrend alapján jövő májusig távoznának a brit erők Irakból.

Afganisztánt választanák inkább...

A lap szerint Brownnak a kormányfői poszt átvétele után a tábornokok azt fogják indítványozni, hogy a brit hadsereg "gyors ütemben" vonuljon ki Irakból, és erőit az afganisztáni tálibellenes hadműveletekre összpontosítsa.

A The Sunday Telegraph magas rangú katonai forrása szerint Nagy-Britannia fizikailag képtelen egyszerre háborúzni Irakban és Afganisztánban. "A kérdés az, hogy melyiket adjuk fel. A kormány és a hadvezetés úgy döntött, hogy Irakot kell feladni" - fogalmazott az idézett katonai illetékes.

A forrás szerint már megvan az egyeztetett menetrend a 12 hónapon belül teljes, egyoldalú kivonulásra.

Egyszerre több polgárháború zajlik Irakban

Az iraki biztonsági helyzet azonban egy nemrég megjelent független londoni elemzés szerint teljesen reménytelenné válna a nemzetközi erők távozása esetén. A Királyi Külügyi Intézet - székhelye után közkeletű nevén Chatham House - két hete Londonban kiadott jelentése szerint Irak szektariánius, nemzetiségi és törzsi politikai csoportosulások által ellenőrzött régiókra darabolódott fel, egyszerre több polgárháború is zajlik az országban, és a központi kormány nem képes hatalmát egyenlő mértékben és hatékonyan gyakorolni az ország egész területén.

A Chatham House szerint a helyzetet nem lehet néhány hónap alatt normalizálni; ehhez még sok év kell, és ha a nemzetközi egységek most kivonulnának, az iraki rendfenntartó erők képtelenek lennének megbirkózni a biztonság jelenlegi mértékű hiányával.