Valér
-2 °C
0 °C

Már tizenhárom halottja van az oklahomai hídomlásnak

2002.05.29. 09:44
Már tizenhárom áldozata van az oklahomai hídbalesetnek, melyet egy, a híd pillérjeinek ütköző uszály okozott. A hatóságok folytatják a keresést a további áldozatok után. Feltételezések szerint a hajó kapitánya szívroham miatt ájulhatott el közvetlenül a baleset előtt.
Tizenháromra emelkedett az oklahomai hídbaleset eddig megtalált áldozatainak száma, és folytatódik a kutatás a további holttestek után. Az I-40-es autópálya hídjának egyharmada azután omlott az Arkansas folyóba, hogy egy uszály elsodorta négy tartópillérét. Eddig hét nő és hat férfi testét hozták felszínre a mentőbúvárok tíz gépjárműből. Szemtanúk beszámolói szerint legkevesebb tizenkét gépjármű zuhant a folyóba - írja a CNN.

Szívrohamot kapott a kapitány?

A hídnak ütköző uszály kapitánya a baleset előtt nem sokkal elvesztette az eszméletét, egyes feltételezések szerint egy könnyebb szívroham miatt. Az általa irányított uszálynak korábban kétszer voltak problémái a kormányművel - mondta el Jim McPherson, a partiőrség szóvivője a CNN-nek. Az egyik esetben a hajó hídnak ütközött St. Louisban 1994 májusában.

Az 1994-es balesetet nem a kormánymű mechanikai gondjai vagy vezetési hiba, hanem a lapátok közé szorult hulladék okozta - mondta el Natalie Magnino hadnagy a partiőrségtől. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) munkatársai folytatják a kapitány kihallgatását. Az ütközés meglepetésként érte a hajó személyzetét - mondta el George Black, az NTSB munkatársa.

Nem volt vészjelzés

Nem hallottak változást a motor működésében, sem arra utaló jelet, hogy a hajó hátramenetbe váltott volna - mondta el Black a CNN-nek. Vészjelzés sem volt, az ütközést jelző síp sem szólalt meg - tette hozzá. Öt percen keresztül zuhantak az autók a vízbe a húszméteres magasságból- mondta el egy horgász, aki a folyón volt a hajójával. Elmondása szerint az autósok nem láthatták, hogy leomlott előttük a híd, ezért százhúsz kilométeres sebességgel száguldottak a tátongó lyuk felé.

A horgászok ezután jelzőrakéták fellövésével figyelmeztették az arra haladókat. A folyószakaszt, ahol a baleset történt, lezárták a mentési munkálatok idejére. A szakértők attól tartanak, hogy a hídszerkezet olyan mértékben sérült, hogy a még álló részek is összeomolhatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!