Benedek
-5 °C
5 °C

Két meleg verseng az alkoholizmusa miatt lemondott pártvezér székéért

2006.01.26. 13:52
Az alkoholizmusa miatt lemondott Charles Kennedy mindkét utódjelöltje meleg, derült ki csütörtökre. Mark Oaten a hétvégén ismerte be, hogy egy férfi prostituálttal hált, az 1983-ban még homofób kampányt folytató Simon Hughes kedden még tagadta másságát. Csütörtökön már büszke biszexuálisként nyilatkozott.

Coming outolt a brit Liberális Demokrata Párt vezetői posztjának egyik esélyese, Simon Hughes. A liberális árnyékkormány miniszterelnöki posztjára pályázó pártelnök - a brit rendszerben az árnyékkormányfő a párt tényleges vezére, a pártelnök csak a szervezetet irányítja - a Sun című bulvárlapban ismerte el, hogy az elmúlt években több homoszexuális kapcsolata is volt.

"Nyiltan vállalom, homoszexuális és heteroszexuális párkapcsolataim is voltak a múltban" - mondta Hughes. Az 54 éves politikus szerint vallomása nem befolyásolja megválasztásának esélyeit.

"Remélem ezért nem tartanak alkalmatlannak a közéleti tevékenységre" - mondta.

A liberálisoknál kisebb fajta morális válság van kialakulóban. A párt eddigi vezére, Charles Kennedy alkoholizmusa miatt kényszerült lemondásra. Hughes vetélytársa, Mark Oaten a hétvégén ismerte be, hogy viszonya volt egy férfi prostituálttal. Hughes szimpátiájáról biztosította vetélytársát.

"Az embereknek joguk van magánéletükhöz, amennyiben ez nem veszélyezteti közhivatali funkciójukat" - kommentálta Oaten bejelentését Hughes.

A Guardian szerint Hughes még az elmúlt napokban is tagadta melegségét. Múlt heti nyilatkozatai szerint agglegény létére "gyakran gondolt házasságra", csak nem járt sikerrel. A Guardian kedden kérdezett rá homoszexualitására, akkor azt nyilatkozta: "Egyedülálló férfi vagyok, gondolom ez ad okot a találgatásokra".

"Talán túlzottan is titkolóztam magánéletemről" - nyilatkozta végül csütörtökön a Sunnak. A melegségét most nyiltan felvállaló politikus egyébként 1983-as képviselői kampányában még homofób kampányt folytatott melegjogi aktivista riválisa ellen, ezért most elnézést is kért.