Terror-, vegyi- és biológiai veszélyre figyelmeztet a brit külügyminisztérium

2003.03.19. 23:54
Terror- és katonai támadás veszélyére figyelmeztette állampolgárait Nagy-Britannia külügyminisztériuma. A brit diplomácia központja különösen a Jordániában tartózkodó britekért aggódik.
Egy Irak elleni katonai akció közvetlenül a beindulás előtt áll - jelezte a brit külügyminisztérium szerda esti közleményében, sürgetve a brit állampolgárokat, hogy hagyják el Jordániát, és ne utazzanak oda. A tárca rámutatott a britek biztonságát az Irakkal szomszédos országokban fenyegető veszélyre, és azt tanácsolta nekik, hogy addig távozzanak, amíg a repülőterek nyitva vannak. Fennáll a veszélye annak is, hogy Irak vegyi és biológiai fegyvereket vet be az ellenségeskedések beindulása esetén, és Jordániát csapás érheti - fűzte hozzá a Foreign Office az AFP szerint.

A brit külügyminisztérium az egész világra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki szerdán késő este a küszöbön álló iraki háború miatt. A Foreign Office közleménye szerint különösen megnövekszik a "válogatás nélküli célpontok elleni" terrortámadások veszélye a nagy nyilvánosság által látogatott helyeken, köztük a turistaközpontokban az Irak elleni katonai akció idején.

A minisztérium éberségre szólította fel az utazókat, és arra, hogy kísérjék figyelemmel a tárca által az egyes országokra érvényben tartott külön ajánlásokat. A brit külügyminisztérium az utóbbi napokban nyomatékosan felszólította a közel-keleti országokban, köztük az Izraelben, Kuvaitban, Jemenben, Szaúd-Arábiában, valamint a Törökország délkeleti részén tartózkodó briteket a hazatérésre az éleződő iraki helyzet miatt.

Az Izraelre és a Kuvaitra kiadott figyelmeztetés szerint nem lehet kizárni, hogy fegyveres konfliktus esetén Irak e két országra vegyi vagy biológiai fegyverekkel mér csapást. A British Airways légitársaság bejelentette, hogy a héten meghatározatlan időre felfüggeszti járatait Izraelbe és Kuvaitba.  • Tippek
  • Biztosítás