Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Előrehozott választások Nagy-Britanniában?

2004.03.20. 13:53
Másfél évvel a lehetséges legkésőbbi időpont előtt, valószínűleg már idén őszre kiírja az új parlamenti választásokat a baloldali brit kormány - írta munkáspárti forrásokat idézve a szombati Daily Mirror.
A baloldali irányzatú tömeglapnak a Labour egy alsóházi képviselője azt mondta: a frakció utasítást kapott, hogy a Nagy-Britanniában a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött júniusi európai parlamenti választások után azonnal kezdjen hozzá a kampányposzterek elkészítéséhez.

A kormányzó brit Munkáspárt, amely 1997 óta van hatalmon, 2001-ben földcsuszamlásszerű újabb választási győzelemmel újította meg mandátumát. Ennek alapján elvileg 2006-ig várhatna az új választások kiírásával, de a brit sajtó már több mint egy éve tényként kezeli, hogy a Labour 2005-ben akarja megtartani a következő választásokat.

Még korábban

A párt vezető köreiből származó értesüléseket idézve azonban a Mirror azt írta, hogy gyakorlatilag megszületett a döntés a még korábbi, idei októberi választásokról. A lapnak nyilatkozó források szerint a választások előrehozatalát a párton belüli "új keletű derűlátás" indokolja.

A lap szerint komoly súllyal eshet latba az a meggondolás is, hogy Tony Blair kormányfő esélyeit nagyban csökkentheti a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetele (vagyis az, ha Blair iraki háborús szövetségese, George Bush amerikai elnök esetleg alulmarad).

Kétesélyes

Az utóbbi időszakban közzétett közvélemény-kutatási adatok nem teljesen egyértelműek: a felmérések többsége még mindig a Munkáspárt valamelyes előnyét jelzi, de már vannak olyanok is, amelyek a konzervatív ellenzéknek mutatnak ki támogatottsági előnyt.

Blair tekintélyét az utóbbi egy évben alaposan megtépázták az iraki háborúval kapcsolatos sorozatos belpolitikai botrányok, bár a felmérések szerint a választók relatív többsége továbbra is őt tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra a lehetséges mezőnyből.