Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Még 3-4 nap kell a szövetségeseknek Bagdad elfoglalására

2003.03.21. 12:02
A brit védelmi miniszter szerint vannak jelei az iraki vezetés kezdődő szétesésének, de a szövetségesek helyenként erős ellenállásba ütköznek. A brit hadsereg egy szóvivője szerint a szövetségesek néhány nap múlva Bagdad alá érhetnek. Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros felett már amerikai zászló leng.
A brit hadsereg egy szóvivője szerint a szövetségesek néhány nap múlva Bagdad alá érhetnek.

Straw: Elhanyagolható az ellenállás

Geoff Hoon védelmi miniszter a BBC rádiónak pénteken azt mondta, hogy a brit kormány "igen komoly jeleit látja" a szétesésnek az iraki felső vezetés legbelső szervezeti rendszerében. - Másrészről azonban Dél-Irakban még folytatódik az ellenállás, vagyis egyelőre vegyes a kép - tette hozzá.

Nem sokkal korábban Jack Straw külügyminiszter ugyancsak a BBC-nek még azt mondta, hogy a szövetségesek eddig elhanyagolható ellenállásba ütköztek Irak déli részén. A brit hadsereg egy név nélkül idézett szóvivője pénteken mindenesetre azt mondta, hogy a szövetséges erők a jelenlegi ütem alapján 3-4 nap alatt Bagdad határán lehetnek.

A Fáó-félsziget már biztosítva van

Hoon a katonai előrenyomulásról azt mondta: a királyi tengerészgyalogság "komoly sikereket" ért el a déli Fáó-félsziget biztosításában, aminek az az egyik nagy jelentősége, hogy Irak innen már nem tudja olajjal szennyezni a Perzsa-öböl vizét.

Az első öbölháborúban az irakiak több százezer hordó olajat öntöttek a tengerbe, megakadályozandó a szövetségesek partraszálló akcióit.

Amerikai zászló leng Umm-Kaszrban

A BBC tévé tudósítója, aki az Umm-Kaszr dél-iraki kikötővárost ostromló brit-amerikai erőkkel tart, péntek délelőtt azt jelentette, hogy amerikai zászló leng a város új kikötője felett, de ez még nem jelenti azt, hogy Umm-Kaszr teljesen a szövetségesek kezére került. A beszámoló szerint a Bászrától nem messze lévő stratégiai kikötő óvárosi részén még mintegy 200 iraki tartotta magát pénteken. Umm-Kaszr stratégiai jelentőség az adja, hogy ez Irak egyetlen nagy tengeri kikötője.

A tudósító szerint a szövetségesek nem szenvedtek veszteségeket, de a város utcáin néhány iraki katona holtteste hevert, és a brit-amerikai erők több iraki sebesültet is elláttak.