Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Visszavonulnak a britek Irakból

2003.04.11. 15:16
Kapcsolódók (1)
Megkezdődött a Perzsa-öbölbe kiküldött brit expedíciós hadsereg létszámának csökkentése - erősítette meg pénteken a brit kormány a sajtó aznapi hírét.
Adam Ingram hadseregügyi államminiszter londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a brit kormány most már "a konfliktus utáni időszakra szóló stratégia életbe léptetésének korai szakaszában" jár. Ezért nincs értelme olyan egységeket a térségben tartani, amelyekre már nincs szükség. Ingram közölte, hogy egyes alakulatok már hazatértek, mások hamarosan követik őket.

A kormánytisztviselő szerint London folyamatosan értékeli a hadműveleti helyzet által megkövetelt jelenlétet. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs szó teljes körű leépítésről. A The Times pénteken már részleteket is közölt a Perzsa-öbölbe küldött 45 ezres brit katonai kontingens csökkentéséről. A lap értesülése szerint a szövetségesek légi fölénye lehetővé teszi, hogy négy Tornado F3-as harci repülőgépet kivonjanak a hadszíntérről. A "viszonylag csekély" brit veszteségek láttán az egyik brit tábori kórház 550 fős személyzetét már hazaszállították; két ilyen brit kórházi egység még a térségben van.

Hazaindul a Navy is

A királyi haditengerészet is csökkentette a helyszínre vezényelt erőit: a Marlborough fregatt és a Liverpool romboló már távozott, és jóllehet a brit expedíciós flotta zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó még az öbölben van, hamarosan ezt is kivonhatják - idézte katonai forrásait a vezető brit napilap.

A Royal Navy a 1982-es falklandi háború óta a legnagyobb összevonást hajtotta végre a Perzsa-öbölben; a kiküldött flottában 17 egység - benne két repülőgép-hordozó és két nukleáris meghajtású tengeralattjáró - van.

A lapnak nyilatkozó katonai illetékesek szerint ugyanakkor még nincsenek tervek a brit szárazföldi kontingens fő erejét adó három alakulat, a 3. kommandós dandár, a Bászra ostromában főszerepet játszó 7. páncélos dandár - a hírhedt Sivatagi Patkányok -, valamint a 16. légi szállítású dandár bármelyikének visszavonásáról.

Sok sötét zug

Vannak olyan egységek, amelyek most mennek a térségbe. Pénteken a sandhursti Királyi Katonai Akadémián 202 új hadnagyot avattak Tony Blair brit kormányfő jelenlétében; sokan közülük a ceremóniáról egyenesen az öböl térségébe indulnak. Ingram hadseregügyi államminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: az iraki háború csak "a bevezető szakasza" volt a fő cél elérésének, amely nem más, mint az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelése. Ingram szerint ez jelentos időt vehet még igénybe, mert "Irak hatalmas ország, sok sötét zuggal".