Gerzson
-3 °C
3 °C

A brit tévések 'jó irányba' noszogatják az embereket

2001.05.22. 12:52
A brit Munkáspárt azzal vádolta a tévé képviselőit, hogy az elmúlt héten ők bujtatták fel a kormánypárt ellen tüntetőket. A vádak John Prescott miniszterelnök-helyettes dühös kirohanása kapcsán fogalmazódtak meg. Május 16-án Prescott behúzott egy tojással dobálózó tüntetőnek. Ugyanazon a napon több munkáspárti politikust is keményen bíráltak a választók.

A brit Munkáspárt azzal vádolta a tévé képviselőit, hogy a választási kampány fekete szerdájának nevezett napon a sajtó képviselői bujtották fel a kormányellenes tüntetőket. A párt főtitkára, Margaret McDonagh bizalmas levelet írt a BBC-nek, Sky-nak és ITN-nek, melyben "őszinte aggodalmát" fejezte ki a múltbéli tüntetésekről szóló tájékoztatás miatt. Mindhárom televíziós társaság visszautasította a vádakat.

A tévések konfrontációs helyzeteket teremtenek

A Munkáspárt képviselői konkrét vádakat nem hoztak nyilvánosságra, de a Times napilap úgy tudja: a munkáspártiak azt sérelmezik, hogy a tévések konfrontációs helyzeteket teremtenek. A legutóbbi nyílt viszály Tony Blair és Sharon Storrer között tört ki, mikor a miniszterelnök kórházi látogatása során a televíziós kamerák előtt hosszas kioktatásban részesült egy rákbeteg páciens felháborodott hozzátartozójától.

A Munkáspártnak múlt heti fekete szerdája

Ugyancsak magukat megnevezni nem akaró munkáspárti források úgy vélik, a tévések képviselőit a tüntetők előre értesítették, mikor a Rhyl falucskában egy tüntető tojással dobálta meg John Prescott miniszterelnök-helyettest, Prescott válaszol behúzott egyet a tüntetőnek.

Ugyanazon a napon Jack Straw belügyminiszter beszédét elégedetlen rendőrök fütyülték ki. William Hague konzervatív pártvezért és feleségét bősz tüntetők sorfala közül kellett kimenekíteni a biztonsági embereknek.

Nem ismerik az embereket

Margaret McDonagh levelében a BBC szerint azt írja, hogy a tévések viselkedése "veszélyezteti a Munkáspárt alkalmazottainak, politikusainak biztonságát". A főtitkár levele komoly támadási alapot biztosított a Munkáspárt politikai ellenfeleinek, a torik és a liberálisok azzal vádolják Tony Blair pártját, hogy nem ismerik az embereket.