Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nagy-Britanniát harminc terrortámadás fenyegeti

2008.04.13. 14:56
Jelenleg harminc, Nagy-Britanniát fenyegető terrorista támadás ügyében nyomoz a brit rendőrség - mondta a brit belügyminiszter a News of the World brit heti bulvárlapnak. Jacqui Smith szerint a rendőrség egy éven belül képtelen lesz kezelni a helyzetet, ha nem növelik meg a gyanúsítottak őrizeti idejét.

A brit belügyminiszter szerint jelenleg 22 ezer embert figyelnek a nyomozók. A hatóságok kétszáz hálózatról és harminc támadási tervről tudnak Nagy-Britanniában. Smith szerint komoly gond, hogy a terrorizmussal gyanúsított embereket csupán 28 napig tarthatják őrizetben, ezért ő a fogvatartási korlátot 42 napra növelné. Tony Blair még miniszterelnöksége idején, 2005-ben 90 napra növelte volna a határt, de saját pártja, a jelenleg is kormányzó Munkáspárt leszavazta.

A belügyminiszter azzal magyarázta tervét, hogy a terroristák egyre újabb technológiákat használnak, ezért több időre van szükség a bizonyítékgyűjtéshez. Smith azt is mondta, 2007 eleje óta 57 embert ítéltek el terrorista támadások tervezése miatt. Csaknem felük bűnösnek vallotta magát.

A politikus elárulta, hogy szerdán bejelent egy új egyezséget, amelyet a pakisztáni kormánnyal kötöttek. A megállapodás megengedné a mérsékelt muzulmán vallási vezetőknek, hogy Nagy-Britanniába utazzanak, és így segítsék a szélsőségesek elleni küzdelmet.

Csak szakképzettek

A britek egyébként február végén pontrendszerre épülő bevándorlási politikát léptettek életbe, amellyel azt akarják elérni, hogy csak szakképzett külföldiek érkezzenek Nagy-Britanniába. A jelentkezők összesítést kapnak arról, hogy életkoruk, iskolai végzettségük, eddigi munkaviszonyuk és angol nyelvtudásuk alapján mekkora pontszámot értek el.

Az új rendszert első körben azokra a külföldiekre alkalmazzák, akik már Nagy-Britanniában dolgoznak, de meg akarják hosszabbítani a vízumukat. A magas pontszámot elérő, EU-n kívüli dolgozók akkor is beléphetnek majd a szigetországba, ha nincs konkrét állásajánlatuk, az au-pair és idénymunkásként dolgozó diákok viszont csak korlátozott időre érkezhetnek.