Judit
3 °C
7 °C

Nagy-Britanniát harminc terrortámadás fenyegeti

2008.04.13. 14:56
Jelenleg harminc, Nagy-Britanniát fenyegető terrorista támadás ügyében nyomoz a brit rendőrség - mondta a brit belügyminiszter a News of the World brit heti bulvárlapnak. Jacqui Smith szerint a rendőrség egy éven belül képtelen lesz kezelni a helyzetet, ha nem növelik meg a gyanúsítottak őrizeti idejét.

A brit belügyminiszter szerint jelenleg 22 ezer embert figyelnek a nyomozók. A hatóságok kétszáz hálózatról és harminc támadási tervről tudnak Nagy-Britanniában. Smith szerint komoly gond, hogy a terrorizmussal gyanúsított embereket csupán 28 napig tarthatják őrizetben, ezért ő a fogvatartási korlátot 42 napra növelné. Tony Blair még miniszterelnöksége idején, 2005-ben 90 napra növelte volna a határt, de saját pártja, a jelenleg is kormányzó Munkáspárt leszavazta.

A belügyminiszter azzal magyarázta tervét, hogy a terroristák egyre újabb technológiákat használnak, ezért több időre van szükség a bizonyítékgyűjtéshez. Smith azt is mondta, 2007 eleje óta 57 embert ítéltek el terrorista támadások tervezése miatt. Csaknem felük bűnösnek vallotta magát.

A politikus elárulta, hogy szerdán bejelent egy új egyezséget, amelyet a pakisztáni kormánnyal kötöttek. A megállapodás megengedné a mérsékelt muzulmán vallási vezetőknek, hogy Nagy-Britanniába utazzanak, és így segítsék a szélsőségesek elleni küzdelmet.

Csak szakképzettek

A britek egyébként február végén pontrendszerre épülő bevándorlási politikát léptettek életbe, amellyel azt akarják elérni, hogy csak szakképzett külföldiek érkezzenek Nagy-Britanniába. A jelentkezők összesítést kapnak arról, hogy életkoruk, iskolai végzettségük, eddigi munkaviszonyuk és angol nyelvtudásuk alapján mekkora pontszámot értek el.

Az új rendszert első körben azokra a külföldiekre alkalmazzák, akik már Nagy-Britanniában dolgoznak, de meg akarják hosszabbítani a vízumukat. A magas pontszámot elérő, EU-n kívüli dolgozók akkor is beléphetnek majd a szigetországba, ha nincs konkrét állásajánlatuk, az au-pair és idénymunkásként dolgozó diákok viszont csak korlátozott időre érkezhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?