Alfréd
-2 °C
2 °C

Gyesen a brit egészségügyi miniszter

2001.08.28. 13:00
A brit kormány történetében eddig egyedülálló módon a 32 éves egészségügyi miniszter július végétől szülési szabadságra távozott. Kisfia, Joel augusztus 24-én született meg. A követendő jó példát maga Tony Blair miniszterelnök szolgáltatta, aki tizenkét nap szabadságot vett ki fia születésekor.
A brit kormány hagyományaival szakítva a 32 esztendős Yvette Cooper brit egészségügyi miniszter fontos posztja ellenére december végéig szülési szabadságra távozott. A miniszter asszony a minden brit átlaganyának járó 40 hetes szülési szabadságát már július végén megkezdte. Kisfia, Joel múlt hét pénteken, augusztus 24-én született meg a West Yorkshire-i Pontrefact Kórházban.

Szabadság az apukáknak is

A brit törvények értelmében a várandós anyukák 40 hetes szülési szabadságra jogosultak, ebből 18 héten keresztül az államtól meghatározott juttatásokat kapnak. A szabadság első hat hetében jövedelemük 90 százalékát folyósítják számukra, míg a következő tizenkét hétben heti 60,20 font jár. Az apukák is elmehetnek szülési szabadságra: a gyermek ötéves koráig tizenhárom hét fizetés nélküli szabadságra jogosultak. A szakszervezetek szerint a lehetőséggel kevesen élnek, azért mert a szabadság fizetés nélküli.

Az Orbán bébi
A magyar kormányfő negyedik gyermeke, Róza 2000. október 24-én született. Orbán Viktor hivatalos szabadságot nem vett ki, de a születést követő héten kerülte a komoly tárgyalásokat, hivatalos programokat, mint mondta: "ha nem ott van az ember agya, akkor az hibákhoz vezet".
A fiatal munkáspárti miniszter asszonynak a jó példát maga a kormányfő, Tony Blair mutatta. A miniszterelnök tizenkét napos szabadságot vett ki múlt év májusában, mikor Leo kisfia született. A jelentések szerint abban az időszakban a miniszterelnök nem vett részt hivatalos rendezvényeken.

Baby-boom a brit parlamentben

A brit törvényhozásnak már 1998-ban szembesülnie kellett az újdonsült anyukák követeléseivel: a Munkáspárt ugyanis rekordszámú nőt juttatott be a brit parlamentbe, közülük négyen kevéssel a választások után gyermeket szültek. A képviselők egy napköziért küzdöttek, amit a parlament épületében állítottak volna fel. Végül egy átalakított fürdőszobában pelenkázószobát rendeztek be az anyukáknak. De volt olyan honanya is, aki az üléstermi szoptatás lehetőségét követelte.