Auguszta
-3 °C
2 °C

Brit katonák harcolnak Kabulban

2001.09.23. 13:35
A brit hadsereg különleges egységeinek, az SAS-nek a katonái a hét végén Kabul körzetében fegyveres harcba keveredtek tálib katonákkal - jelentették egybehangzóan a vasárnapi brit napilapok védelmi forrásokra hivatkozva.
A The Sunday Times, a The Mail on Sunday és számos más vasárnapi lap tudni véli, hogy az SAS felderítői Oszama bin Laden nyomát keresik Afganisztánban. Pénteken egy négyfős csoportjuk tűzharcba keveredett tálib katonákkal a Kabul közeli hegyekben. "A fegyveres összetűzésnek nincsenek áldozatai" - idéztek egy védelmi minisztériumi forrást a brit lapok. Brit kormányilletékesek nem erősítették meg, de nem is cáfolták a lapértesüléseket.

A sajtóértesülések szerint az SAS katonái napokkal ezelőtt hatoltak be Afganisztán területére, valószínűleg Tádzskisztán felől, hogy felderítsék Oszama bin Laden és kiképzőtáborainak helyét, a terrorista vezér által használt szövevényes barlangrendszereket, amelyek akár búvóhelyül, akár az Afganisztánból való menekülés útjaiként szolgálhatnak.

Az SAS katonái együttműködnek a brit hírszerzés, az MI6 és a CIA tagjaival, és a tálibellenes ellenzékkel, az Északi Szövetséggel Oszama bin Laden felkutatásában - írta a the Sunday Times.

A News of the World azt is tudni véli, hogy a brit hírszerzés már nyomára bukkant Oszama bin Ladennak. A bulvárlap idézte a brit miniszterelnöki hivatal szóvivőjét, aki szombaton határozottan kijelentette: bin Laden Afganisztánban van, és részletek közlése nélkül hozzátette: "Tudjuk, hol tartózkodik."

A szaúdi terrorista vezér felkutatását a CIA vezeti és koordinálja. Az Egyesült Államok műholdas felderítést folytat, de nincs egyetlen ügynöke sem Afganisztánban. A brit hírszerzés 1999 óta egy kis létszámú csoportot működtet a kábírószer-kereskedelem térségbeli útvonalainak, szervezőinek felderítésére. A New York és Washington elleni terrortámadások után a csoport új feladatot kapott, bin Laden felkutatását.