Drog és törvény Angliában

2000.03.29. 19:26
A brit drogtörvény enyhítését sürgeti a londoni Police Foundation (PF) független tanulmánya. A több, mint két éves kutatómunka után elkészült "Drog és törvény" című felmérés nem támogatja egyetlen illegális kábítószer legalizálását sem, ugyanakkor megváltoztatná a büntetőjogi kategóriákat, valamint nem büntetné börtönnel a könnyűnek minősített drogok birtoklóit. A rendőrségi és drogügyekkel foglalkozó politikai államtitkár azonban egyértelművé tette, hogy szóba sem jöhet a drog-jog liberalizációja.

Blair a gyógyászati célú legalizálást támogatja
A javaslat visszaminősítené az LSD-t és az Extasy-t közepesen veszélyes (B), a Cannabis származékokat pedig könnyű (C) kategóriákba. A marihuána birtoklása a tervezet szerint csupán szabálysértésnek számítana Nagy-Britanniában. A bódító szerek terjesztéstét és a drogkereskedelemhez kapcsolódó szervezett bűnözést ugyanakkor keményebben büntetnék a tanulmány készítői.

A törvényi szigor enyhítését szorgalmazó PF kutatás vezetője, Lady Runciman szerint a fiatalok tudják, hogy a kormány drogpolitikája tudományosan rég túlhaladott, vagy hamis tanácsokat ad a könnyű és a parti-drogokkal kapcsolatban. Így sokan nem hiszik el azt sem, hogy az igazán veszélyes kábítószerek (heroin, kokain) komoly függőséget és akár halált is okozhatnak.

A könnyű drogok, elsősorban a Cannabis és származékainak dekriminalizálásáért illetve orvosi felhasználásáért folytatott érvháborúban az utóbbi hetekben több csatát is nyertek a brit kenderpártiak. Tony Blair miniszterelnök az Independent című londoni napilap információi szerint komolyan foglalkozik a Cannabis származékok kizárólag gyógyászati célú legalizálásával. Jelenleg is folyamatban vannak azok a kísérletek melyek bizonyítani hivatottak a marihuána fájdalomcsillapító hatását elsősorban a Sclerosis Multiplex-ben szenvedő betegeknél.

Csökken a drog-, de nő a kokainfogyasztás

Nagy Britanniában 1998-ban összesen 8%-kal nőtt a drogfogyasztás az előző évhez képest, ami csökkenő tendenciát mutat, hiszen az ezt megelőző évben 14%-kal nőtt a kábítószer élvezők száma. '98-ban 149.900 drogbeteget tartottak nyilván az Egyesült Királyságban.1998-ban visszaesett a heroin fogyasztás, 40%-kal kevesebben éltek ezzel a kábítószerrel, mint a vizsgálatot megelőző évben. A kokain fogyasztás viszont jelentősen emelkedett. A cracket is beleértve, mintegy 25%-kal többen használják rendszeresen ezeket az anyagokat. A felmérés évében csökkent az LSD típusú kábítószerek használata, míg a marihuána szívás népszerűsége tovább emelkedett.

A kérdéskör rendkívül kényes voltát jellemzi Charles Clarke, a rendőrségi és drogügyekkel foglalkozó politikai államtitkár nyilatkozata, melyben egyértelművé teszi, hogy a történtek ellenére szóba sem jöhet a már említett PF által szorgalmazott jogliberalizáció. "Amennyiben a kormány akár a legcsekélyebb jelét mutatná annak, hogy bármilyen kábítószer fogyasztása helyénvaló cselekedet, az olyan folyamatot indítana el, amely egyéni tragédiákhoz vezethet, valamint káros hatással lenne a társadalom egészére is."

Az utóbbi időben több olyan tanulmány is megjelent, melyek a marihuána áldásos hatását igyekeznek bizonyítani, miközben cáfolják, hogy a Cannabis-fogyasztás az első fok lenne a drog lépcsőnek nevezett folyamatban. Lester Grinspoon, a Harvard egyetem munkatársa "Medical Use of Marijuana" című munkájában például állítja, hogy nincs szükség még a növény gyógyhatásának orvosi és kísérleti bizonyítására sem, hiszen a penicillin, az aspirin, vagy az inzulin orvosi bevezetéséhez is elég volt a páciensek pozitív beszámolója.

A brit kender-vitában ütköző érvek és ellenérvek tehát egyelőre kioltani látszanak egymást, bár a gyógyászati célú legalizáció mindenképpen szakítást jelent a Blair-kormány eddigi drogpolitikájával.  • Csok