Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Figyelmeztető címkék az angol italosüvegeken

2007.05.28. 13:35
A cigarettás dobozok figyelmeztetéseihez hasonló tájékoztató és figyelemfelhívó szabályozást készülnek bevezetni Angliában az alkoholos italok piacán.

Megegyeztek Angliában az illetékes szakminiszterek és egyes szeszipari cégek, hogy 2008-ra az alkoholos italok üvegein egységes figyelmeztető címkék tájékoztatják majd a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról, jelentette a BBC.

Ilyesmi lenne, ha nálunk is lenne
Ilyesmi lenne, ha nálunk is lenne

A címkéken az adott szeszestalból fogyasztható napi mennyiség ajánlott maximumát tüntetik majd fel, illetve azt, hogy az adott palackban lévő mennyiség ennek hányszorosa, az ajánlotthoz képest hány adagnak felel meg.

A tervek szerint a címkéken külön szerepel majd a nők és a férfiak számára ajánlott mennyiség, és figyelmeztető feliratok, jótanácsok is helyet kapnak majd a cédula alján. Arról még nem döntöttek, hogy milyen üzeneteket helyeznek majd el a címkéken, annyi bizonyos, hogy nem lesznek annyira elrettentőek, mint a cigarettásdobozok figyelmeztetései.

A BBC-n látható minta például azt javasolja, hogy fogantatás vagy terhesség idején nem árt tartózkodni a szeszes italok fogyasztásától.

A javaslatot három éve terjesztették be, sokáig ment a huzavona a formai dolgokon és jelenleg még nem tudni, hogy végül hány szeszipari cég fogadja majd el önként az új rendszert. A politikusok mindenestre azt "üzenték", hogy ha nem megy önkéntesen, akkor törvényt hoznak rá.

A BBC cikke szerint hétmillió angol iszik rendszeresen többet a napi ajánlható mennyiségnél, ami a férfiaknál 3-4 egységnyi, a nőknél 2-3 egységnyi sört, bort, likőrt vagy töményet jelent. Egy egységnek körülbelül két deci bor, három deci sör vagy egy kupica tömény számít az alkoholtartalomtól függően. (Néhány erősebb sör esetében például egy nagy korsó akár három egységnek is megfelel.)


A megegyezés egyelőre csak Angliára vonatkozik, de feltehetőleg az Egyesült Királyság más államaira is kiterjed majd automatikusan, mivel nem valószínű hogy a gyártók külön palackkal állnának elő Skóciában vagy Walesben.

A brit kiskereskedők egyetértenek az új címkerendszerrel, sőt aktívan részt vettek a tervek készítésében. Egy szeszipari illetékes is elégedettségének adott hangot, hogy végre megegyezés született e témakörben. "Bár sokan tisztában vannak az egységekkel, de a statisztikák azt mutatják, hogy többségüknek nehézséget okoz mértéket tartani."