Szilárda
-4 °C
3 °C

Megkínozták a terrorizmusért elítélt briteket

2003.09.08. 15:36
"Kibírhatatlan" kínzásokkal törték meg - állítja Sandy Mitchell. A brit munkást három évvel ezelőtt tartóztatták le a szaúdi hatóságok, mint egy robbantássorozat vádlottját - írja a Guardian. Három vádlottársa szintén csak a kegyetlenkedések hatására tört meg. Szaúd-Arábia londoni követsége hallgat, az ország irányítójának főtanácsadója már a vádak elhangzása előtt cáfolt.
A robbantások nyugati érdekeltségek ellen irányultak, egy brit állampolgár életét vesztette, több nyugati megsebesült. A szaúdiak tagadták, hogy a merénylet terrortámadás lett volna. Állításuk szerint nyugati szeszcsempészek leszámolása lehetett a háttérben.

Kegyelem Károly herceg közbejárására

Le is tartóztattak négy brit állampolgárt, akik hosszabb-rövidebb fogvatartás után beismerő vallomást tettek. Állításuk szerint kínzások hatására.

Az elítélteket egy hónapja a brit kormány és Károly-herceg közbánjárására Fahd király kegyelemben részesítette.

Verések hatására

Hazaérkezésük után a britek borzalmas kínzásokról számoltak be. A vádlottakat addig kínozták, amíg beismerő vallomást tettek - nyilatkozta a BBC skóciai adójának Sandy Mitchell, aki tizenöt hónapot töltött magánzárkában.

"Kilenc napig tartottak ébren, a cellám ajtajához láncolva" - mondta. "Esténként felcipeltek a kihallgatószobába, ahol a verések szép lassan kínzásba fordultak".

Keresztre feszítéssel fenyegették

Mitchellt elöbb ütötték, majd rugdosták és leköpdösték. Ezután botokkal kezdték verni. "Volt egy baltanyelük, azzal ütötték a talpamat" - nyilatkozta a BBC-nek.

A vádlottakat lelkileg is meg akarták törni. Azzal fenyegették, hogy büntetésül keresztre feszítik - mondta Mitchell a Sunday Timesnak. A férfit részletekbe menőkig felvilágosították a keresztre feszítés részleteiről. Mint mondták, a férfit egy x-forma keresztre feszítették volna úgy, hogy a fejét részben levágják. A testét három napig nyilvános szemlére teszik - fenyegették.

Mint mondta, még mindig rémálmok gyötrik.

Hasonló kínzásokról számolt be a három másik elítélt is. James Cottle is azt állítja, hogy csak a kínzások törték meg. Peter Bandon száját betömték, hogy ne hallatszon jajveszékelése. "Nem gondoltam volna, hogy emberek így bánhatnak emberekkel" - nyilatkozta Les Walker.

Tagadás, előre

A Guardian megkeresésére Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége nem reagált. Adel al-Dzsubeir, Abdullah koronaherceg, az ország tényleges irányítójának külügyi főtanácsadója a múlt hónapban az elítéltek bűnösségét hangsúlyozta.

"Megvoltak a bizonyítékaink, amik mellett kitartunk" - mondta. Dzsubeir az akkor még el sem hangzó vádakra is reagált. "Nem hiszem, hogy az elítéltek azt mondják: Jé, a szaúdiaknak igazuk van, valóban alkoholcsempészek vagyunk és egymást öltük. Felháborítóan nevetséges azt feltételezni, hogy koholt vádakkal illetünk külföldieket terrorproblémáink elfedésére" - nyilatkozta a főtanácsadó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!