Rázárták az üléstermet a brit alsóházra

2006.06.07. 21:06
"Mindannyian meghallhattatok volna" - kiabálta egy férfi a brit parlament előcsarnokában, miután saját bevallása szerint lépfene vírusokat engedett szabadjára. Az általa kiszórt pórról kiderült, hogy búzaliszt volt, a fenyegetőzőt mindenesetre őrizetbe vették. A parlament alsóházára pedig rázárták az ülésterem ajtaját, amíg nem azonosították a port.

Teljesen lezárták fél órára szerda este a londoni parlamentet, miután valaki saját szavai szerint lépfene-kórokozót tartalmazó port szórt ki az épületben, ám a riadó vaklármának bizonyult.

A parlamentből a biztonsági riadó idején senkit nem engedtek ki, az éppen ülésező alsóház képviselőit sem, miután a fenyegető személy szétszórta a port az alsóház és a Lordok Háza közötti, a nyilvánosság által is látogatható központi csarnokban, a Lobbyban.

A helyszínen tartózkodók beszámolói szerint mindeközben azt kiabálta, hogy "mindnyájan meghalhattatok volna". Az illetőt őrizetbe vették, az alsóházi ülés pedig a bezárt ajtók mögött a riasztás idején is folytatódott. A helyszínre rendőrségi szakértők szálltak ki, és megvizsgálták a port. A BBC-nek nem sokkal később egy képviselő azt mondta, hogy az anyag búzalisztnek bizonyult.

A rendkívüli terrorellenes készültség ellenére nem ez az első olyan eset, hogy valaki át tudott csempészni azonosítatlan port a parlament biztonsági gyűrűjén. A Fathers 4 Justice (angol szójáték: Apák az igazságért) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért látványos, ám mindig hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő egykori brit szervezet leghíresebb mutatványa az volt, amikor néhány aktivistája két évvel ezelőtt a parlamenti alsóház üléstermének karzatáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan, színezett kukoricaliszttel - töltött gumióvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair felé. Az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt.

A szervezet egyébként azóta beszüntette tevékenységét, miután egyik radikális szakadár szárnya a kormányfő legkisebb gyermekének elrablását vette tervbe, ám az akciót a titkosszolgálat csírájában elfojtotta. A csoportot ezután vezetője maga oszlatta fel.  • Hírek
  • Támogatások