Alfréd
-2 °C
2 °C

Százezer SMS-sel a győzelemért

2001.06.06. 20:46
Ezer-ezer mérföldet hagytak a brit politikai pártok a választási kampány utolsó napjára. Durván ekkora kampányutat tesz meg szerdán a három fő párt vezetője, hogy megpróbálja a még ingadozókat meggyőzni. A Munkáspárt stabilan vezet továbbra is, de győzelmük mérete még kétséges lehet.
Fél Angliát bejárják még az utolsó napon a politikusok, de a testhosszal vezető Munkáspárt a maga részéről tízmilló brossúrát, harmincezer e-mailt, és százezer SMS-t is szétküld a csütörtöki voksig, győzködve a választókat a blairi prodzsektről.

Nem mintha a tét olyan nagy volna: még a Munkáspárt számára legkedvezőtlenebb közvélemény-kutatási eredmény is 11 százalékkal helyezi Tony Blair kormánypártját az ellenzéki konzervatívok elé; egyes felmérések szerint előnyük csaknem húsz pont. A konzervatívok ugyanennyivel vezetnek a liberálisok előtt, akik a szavazatok 19 százalékára számíthatnak.

Csupán a munkáspárti győzelem mérete a kérdés

A harc inkább az érdektelenség ellen folyik - az előrejelzések szerint a részvételi arány 1918 óta első alkalommal 70 százalék alá eshet. Még egy, a Munkáspárt által szerződtetett reklámember is bevallotta, hogy nem megy el szavazni, mert "nincs rá ideje". A Munkáspárt a "Queensland-effektus"-tól is retteg. 1995-ben az ausztráliai tartományi választáson úgy győztek a konzervatívok, hogy arra kérték a választókat, ne engedjék a toronymagasan vezető Munkáspártot "túlnyerni" magát. A trükk bejött, a szavazókat elriasztotta a kolosszális munkáspárti előny, és a konzervatívok fél ponttal kormányra kúsztak.

A tory kampány most pont erre játszik. "Rajta, bökd ki a lufit!" - szólít fel a konzervatívok által kamunak tartott "Tony Blair-jelenség" szertefoszlatására egy kampányplakát. A pártelnök William Hague a Munkáspárt "arrogáns magabiztosságát" ostorozza, a toryk háziszentje, Lady Thatcher pedig a Daily Telegraph hasábjain hívja fel a figyelmet egy "túl nagy" munkáspárti győzelem veszélyeire.

Szavazz, különben visszajönnek

A Munkáspárt érzi a veszélyt, és tisztviselői lépten-nyomon hangsúlyozzák: senki ne hallgasson a közvélemény-kutatásokra, tessék elmenni szavazni. Ezt az üzenetet húzzák alá a plakátok is: egyiken magával Margaret Thatcherrel ijesztgetik a mit sem sejtő szavazókat ("Szavazz, különben visszajönnek!"), egy másik pedig a "tory gazdasági katasztrófa" második fejezetét helyezi kilátásba erősen moziplakátszerűen. Csütörtökön meglátjuk.